Citeren als:
An De Schrijver, Jan Mertens & Stefanie Delarue (2022). Stappenplan voor een juiste plantenkeuze. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.
Een van de moeilijkste zaken in een tuin is kiezen. Kies ik voor een boom, een haag, een bloemenweide of een vaste plantenborder. Vaak kan het allemaal. Maar als je een kleinere tuin hebt, dan moet je kiezen.
Moeilijker is de plantenkeuze in deze biotopen. Je wilt een boom, maar welke boom? Een boom kan je niet om het even maar waar planten. Ze verdienen een juiste plek. Sommige doen het goed op een natte kleibodem, andere op een droge zandbodem. Als je geen groenmanager, landschaps- en tuinarchitect, bio-ingenieur of bioloog bent blijft dat een moeilijk vraagstuk. De juiste plant- op de juiste plaats is echter wel een mantra in een biodiverse tuin.
Vooraleer je naar je lokale kwekerij trekt, maak je dus best wat huiswerk. Het is niet zo moeilijk, volg daarvoor ons onderstaand stappenplan, in combinatie met onze plantenlijsten.
Welke plantensoort in jouw tuin - stappenplan
Bepaal de textuur van je bodem
Dat kan vrij makkelijk door ons stappenplan te volgen, of door je bodem te laten analyseren bij vb. de bodemkundige dienst. Dat kost je dan wel wat geld (zo’n 80€), en geeft geen advies voor specifieke biotopen in jouw tuin. De analyse is wel geschikt voor een moestuin, en je krijgt dan ook vaak het advies om te bemesten. Maar laat je zeker niet overtuigen om te bemesten in functie van de aanleg van een biodivers gazon, een bloemenweide of bloemrijk graslandje, een haag of een boom. Biodiversiteit floreert meestal best bij minder nutriënten Lees daarvoor ons artikel ‘less is more‘.
Hoe vochtig is jouw tuin, of die bepaalde plek in de tuin
Is je tuin (of een deel ervan) het hele jaar droog, bijvoorbeeld op zandbodem, dan kies je voor plantensoorten die in de kolom ‘droog’ staan. Is je bodem permanent nat, gedurende het grootste deel van het jaar, dan kies je voor soorten die de klassering ‘nat’ kregen. In alle andere gevallen kan je kiezen voor ‘vochtig’. Er zijn veel plantensoorten doen het goed op zowel drogere als vochtige bodems, of op zowel vochtige als natte bodems. Twijfel je, dan kies je een soort die voor beide categorieën opgaat.
Hoe lichtrijk is jouw tuin, of die bepaalde plek in de tuin
Licht is een derde belangrijke parameter in de keuze van planten. Licht kan sterk variëren binnen een tuin. Kijk dus goed naar de lokale lichtomstandigheden. Ligt de plek de hele dag in de zon, dan kies je voor ‘licht’, ligt de plek de hele dag in de schaduw dan kies je voor ‘schaduw’, soms in de schaduw en soms in de zon, dan kies je voor halfschaduw. Een heel pallet aan soorten doen het ook goed in zowel licht als halfschaduw, of in zowel halfschaduw als licht. Twijfel je, dan kies je voor zo’n meer flexibele soort.
Kies voor een palet aan plantensoorten die het ganse jaar door bloei geven
In onze lijsten staat de bloeiperiode van plantensoorten aangeduid. Kies voor een palet aan soorten die het ganse jaar door bloei geven, dat is interessant voor tal van vlinder- en bijensoorten. Dat zorgt voor een beetje puzzelwerk, maar het loont voor de biodiversiteit!
Wil je graag meer vogels, vlinders, kleine zoogdieren, libellen, ....
Hou dan rekening met onze adviezen voor deze specifieke soortgroepen. Elke diersoort vraagt nog specifieke plantensoorten. Al de informatie vind je in onze artikels:
En vervolgens is de keuze aan jou!
Heb je een kleine tuin, kies dan voor een boom die minder hoog worden, want die heeft ook een kleinere kroon. Wil je soorten die lekker ruiken, kies dan ‘aromatische planten’. Wil je vaste planten in het kleurenpalet wit-roze of roze-blauw of wit-roze-blauw of wit-geel, variatie troef! Wil je boom- en heestersoorten die zorg dragen voor de bodem, dan kies je voor soorten met een goed bladstrooisel. Wil je lekker fruit, dan kies je voor fruit- en notensoorten. De keuze is aan jou!
Op deze website vind je lijsten met onze favoriete soorten bomen, heesters, sneukelstruiken, borderplanten, klimplanten, vijverplanten, knol- en bolgewassen en kruiden.