Bibliotheek

Hoe bepaal je de textuur van de bodem?

24 april 2022

Citeren als

Stephanie Schelfhout & Jorunn Dieleman (2022). Hoe bepaal je de textuur van de bodem? Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Wil je bomen, heesters, vaste planten, kruiden, knol- en bolgewassen planten in je tuin? Dan volg je best eerst ons stappenplan voor een goede plantenkeuze en bepaal je de textuur van de bodem. Dat is helemaal niet zo moeilijk. We helpen je hier op weg met een eenvoudig schema.

Weet je de textuur? Dan kan je gebruik maken van onze lijsten met favoriete soorten voor de tuin. De links naar deze lijsten vind je onderaan dit artikel.

Om de textuur van je bodem te bepalen, neem je een staal van de bodemlaag waarin je geïntereseerd bent (bv de 0-10 cm bodemlaag). Indien de bodem droog is, maak hem dan licht vochtig zodat je ermee kan boetseren. Neem een handvol bodem en volg de stappen van het diagram hieronder.

Je kan de textuur van de bodem in je tuin bepalen door dit schema te volgen. Je start bovenaan links en werkt stapje per stapje de verschillende vragen af. Schema is gebaseerd op informatie op Ecopdia.be
Vorige Volgende