Met zoekkaarten op pad

22 april 2022

Citeren als:

Catherine De Vos, Herlinde Dael & Steff Briers (2022). Met zoekkaarten op pad. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Een biodiverse omgeving nodigt uit om met zoekkaarten aan de slag te gaan. Deze kaarten bevatten een overzicht met afbeeldingen en namen van bijvoorbeeld vlindersoorten, insecten, bomen, vogels, enz. De gebruiker kan met de zoekkaarten op pad gaan om te ontdekken welke dier-, plant-, … soorten er aanwezig zijn in de zorgtuin. Ze bieden de mogelijkheid om observaties te doen en te analyseren, te ontdekken. Ze helpen om volop te kunnen genieten van wat de natuur te bieden heeft. Daarnaast bevatten ze vaak ook bijkomende informatie over fauna en flora, waardoor ze tevens een educatieve waarde hebben.  

Via verschillende websites zijn zoekkaarten gratis te downloaden of te koop - de linken vind je onderaan dit artikel

Binnen de zorgvoorziening kan het gebruik van zoekkaarten een stimulans zijn om naar buiten te trekken en vormt deze activiteit veelal een laagdrempelige manier om natuur te ontdekken en succeservaringen op te doen. Dit kan op een eerder passieve manier door bv. vanop het terras vogels en vlinders te observeren, maar er kan ook actief op zoek gegaan worden in de tuin naar de verschillende soorten.  

Zorgvragers kunnen dit in hun eentje doen of in kader van een groepsactiviteit met andere zorgvragers, familie of bezoekers. Op die manier komen ze vaak ook in dialoog met elkaar. “Was het nu een kool- of pimpelmees?”   

Deze activiteit kan ingezet worden ifv algemene ontdekking en beleving van de zorgtuin en stimuleren van sociaal contact, maar ook voor specifieke doelen, zoals bv. oriëntatie in de tuin (waar vind ik wat terug), geheugen (waarnaar moest ik ook alweer op zoek gaan), communicatie(wat heb ik gezien), stappen/rolstoelrijden, enz. 

Vorige Volgende