Zelf confituur maken uit de pluktuin

22 april 2022

Citeren als:

Herlinde Dael, Catherine De Vos & Steff Briers (2022). Zelf confituur maken uit de pluktuin. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Heb je een eigen pluktuin, of ligt er een pluktuin in de buurt, dan kan je fruit gaan plukken en daarvan zelf confituur maken. Zorgvragers kunnen het fruit zelf plukken en zich engageren in een zinvolle bezigheid, waarbij ze in contact zijn met de natuur. Vaak vinden ze het ook fijn om het eindproduct zelf te kunnen gebruiken of cadeau geven. Op sommige plaatsen wordt in de zorgvoorziening (in periodes) een klein winkeltje voorzien waar zorgvragers producten te koop aanbieden. Niet alleen schenkt dit voldoening en stimuleert het sociaal contact met o.a. buurtbewoners, maar het kan bijvoorbeeld ook een voorbereiding zijn op terug aan het werk gaan of een oefening op rekenvaardigheden, communicatievaardigheden, kunnen plannen en organiseren.  

Zelf confituur maken en proeven of cadeau geven aan familie of vrienden of verkopen aan de buurt is een fijne activiteit... met fruit rechtstreeks uit de biodiverse zorgtuin - foto via Pixabay

Hoe zelf bramenconfituur maken

Benodigdheden

  • 1 kg geplukte braambessen (je kan ook een kleinere hoeveelheid braambessen gebruiken, maar dan moet je alle hoeveelheden hiernaar aanpassen) 
  • 500 g ruwe rietsuiker 
  • 1 citroen
  • Kookpot 
  • Houten lepel 
  • Glazen bokalen met deksels 
  • Bordje 
  • Keukenhanddoek 

Stappenplan 

  1. Zet een bordje in de ijskast of diepvriezer. 
  2. Kook de bokalen en deksels in de kookpot voor een vijftal minuten. Laat daarna uitlekken op een propere handdoek. 
  3. Spoel de bramen met koud water. 
  4. Pers de citroen. 
  5. Doe de braambessen en de rietsuiker samen in een grote kookpot. Meng met een houten lepel. Prak de bessen een beetje. Doe het citroensap erbij. 
  6. Zet de kookpot op een matig vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat een kwartier zachtjes koken en blijf roeren. 
  7. Doe de test. Schep een beetje confituur op je koude bordje. Als de confituur stolt is je confituur klaar. 
  8. Schep de confituur in de propere bokalen. Draai het deksel er stevig op en zet ze onderste boven om af te koelen. 
  9. Je kan de confituur normaal gezien zes maanden tot een jaar bewaren op een donkere plaats. 

Confituur kan je niet alleen van bramen maken, maar ook van kruisbessen, aalbessen, frambozen, kweepeer (gelei) en vijgen.

Vorige Volgende