Zelf vetbollen maken voor vogels

21 april 2022

Vogels hebben tijdens de winterperiode nood aan insectenlarven, zaden en bessen. Als ze er al kunnen vinden…. Door dit voedsel in de tuin te plaatsen help je verschillende soorten tuinvogels en zullen ze minder honger lijden en beter tegen de kou bestand zijn. We schrijven er meer over op deze website – zie de links onderaan deze pagina.

Deze matkop snoept van een vetbol met zaadjes om de winter door te komen. Vogelvoeder kan, zeker in verstedelijkte milieus, erg belangrijk zijn voor tuinvogels, en vetbollen zelf maken is een erg leuke activiteit! Foto via Pixabay

Een makkelijke manier om dit te doen is een slinger maken van pindanoten door deze op ijzerdraad te rijgen. Een andere manier is het maken van vetbollen, nl. bolletjes waarin vet en zaden verwerkt zitten. Voor het maken van vetbollen bestaan er heel wat manieren.

Hoe maak je vetbollen – methode van herboriste Ilse Plessers in Find your Nature.

Benodigdheden voor 8 vetbollen

 • 8 droge dennenappels, de schubben moeten open staan (Tip: als de dennenappels nog dicht zijn kan je ze op de verwarming of kachel leggen, zodat ze mooi opengaan)
 • 100 gram strooivoer voor tuinvogels, alsook stukjes gedroogde appel, rozenbottels, lijsterbessen, walnoten, ongezouten pinda’s,..
 • 250 gram kokosvet
 • Stevig touw
 • Handschoenen

Stappenplan

 1. Hak de grote vruchten en bessen fijn en meng met het strooivoer.
 2. Smelt het kokosvet op een zacht vuur.
 3. Voeg het voedermengsel toe aan het gesmolten vet en meng.
 4. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
 5. Plaats een touw aan de punt van de dennenappels.
 6. Druk je zaden, bessen, … met je handen tussen de spleetjes van de schubben van de dennenappels. Draag hierbij latex handschoenen, want het vet kan moeilijk van je handen.
 7. Leg de dennenappels op een dikke krant om af te koelen.
 8. Laat volledig stollen en geef de vetbollen een schaduwplek in de tuin (in de zon kan het kokosvet terug smelten).

Het maken van vetbollen is een activiteit waaraan in groep gewerkt kan worden en waaraan kleine kinderen kunnen meehelpen. Zo kunnen sociaal en intergenerationeel contact gefaciliteerd worden. Ook is het een goede oefening op fijne motoriek.

Je kan er een wandeling aan koppelen om bv. dennenappels te verzamelen.

Vorige Volgende