Een biodiverse zorgtuin heeft een meerwaarde voor zowel de zorg als de natuur én deze twee elementen versterken elkaar.
Een biodiverse tuin is een tuin met een hoge biodiversiteitswaarde, waar verschillende soorten planten en dieren een veilige plek vinden. Het is daarom geen verwilderde tuin of een natuurgebied. Integendeel, er worden met veel zorg en aandacht keuzes gemaakt voor ontwerp, aanleg én beheer die maken dat de tuin als geheel die veilige plek vormt en de biodiversiteit verhoogd wordt. In ons artikel ‘een biodiverse tuin hoeft geen wildernis te zijn‘ gaan we dieper in op de principes van een biodiverse tuin én geven we een aantal richtlijnen en handvaten.
Een therapeutische tuin of zorgtuin is een door planten gedomineerde omgeving die doelbewust is ontworpen om de interactie met de helende elementen van de natuur te vergemakkelijken. Het is vaak een belevingstuin, waar men prikkels voor verschillende zintuigen gericht inzet. Naargelang de inrichting en het gebruik ervan kan de tuin fysiek, mentaal én sociaal zowel een activerend als een rustgevend effect hebben. Een zorgtuin is tevens een helende tuin, die ingericht wordt om in therapie te werken aan doelen met een bepaalde doelgroep. In ons artikel wat is een zorgtuin gaan we hier dieper op in.
Ik zet in de tuin nogal sterk in op de zintuigen. Mensen vragen soms ‘heeft het leven nog zin’? Ik zeg we hebben daar vijf tuigen voor, onze zintuigen. Maak dat mensen nog eens kunnen ruiken, maak dat je weet wat mensen graag smaken, voelen, horen en zien.
Florindo Sara - een van de zorgverleners uit onze focusgroepen
Een biodiverse zorgtuin is dus logischerwijs een combinatie van een biodiverse tuin en een zorgtuin: de biodiversiteit in de tuin wordt verhoogd wat op haar beurt een meerwaarde vormt voor de mentale, fysieke én sociale gezondheid van zorgvragers, zorgverleners en bezoekers. In onze artikels waarom een biodiverse zorgtuin en ‘groen doet goed, biodivers nog beter‘ gaan we hier nog verder op door.