Citeren als:

An De Schrijver, Stephanie Schelfhout, Jorunn Dieleman & Jan Mertens (2022). Waarom je best je bloemrijk graslandje of bloemenweide niet volledig maait. Website BIodivers Zorggroen – HOGENT – www. biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

In een biodiverse tuin leven vlinders en sprinkhanen. Vele soorten leggen hun eitjes op stengels van kruiden of grassen in een bloemrijk graslandje of bloemenweide. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid mag er gemaaid worden. Maar maai je alles volledig weg, dan is dit erg nadelig voor diezelfde vlinders en sprinkhanen. We leggen hier uit waarom dat zo is.

We hebben allemaal graag dat onze tuin er netjes en verzorgd bijligt. Maar bloemrijk grasland te vaak maaien kan een catastrofe betekenen voor o.a. vlinders. Foto via Pixabay

Vele soorten insecten leggen hun eitjes op stengels van kruiden of grassen. Ze zijn daarbij vaak erg kieskeurig. Het oranjetipje legt bijvoorbeeld haar eitjes op look-zonder-look en op pinksterbloemen. Bij vlinders komen uit de eitjes rupsen die na een tijd verpoppen en uit de pop komt later de vlinder.  Bij sprinkhanen komen kleine versies van zichzelf (nimfen noemen we dat) uit het eitje. Na verschillende keren te vervellen verschijnen de volwassen sprinkhanen en kan de hele cyclus opnieuw beginnen.

Deze rupsen en nimfen leven op en van de kruiden en grassen van bloemrijke graslandjes. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid zijn de sprinkhanen vaak nog niet volwassen, en de poppen van de vlinders nog niet uitgekomen. De verpopping gebeurt ook vaak maar het jaar nadien, waardoor er in het voorjaar en de zomer plots vlinders verschijnen. De poppen moeten dus veilig de winter door.

Als het bloemrijk graslandje is uitgebloeid mag het gemaaid worden. Men wacht tot de bloemen zaad hebben gevormd, en vervolgens wordt met zeis of bosmaaier of de grasmaaier op hoge stand het geheel kort gezet. Zo staat alles er netjes bij voor de winter. Echter, als we alles in één keer maaien worden ook alle eitjes, rupsen, poppen en nimfen mee weggemaaid. En betekent dat een catastrofe voor de sprinkhanen en vlinders. Men noemt dit een ‘ecologische val’. Lees er meer over in ons artikel ‘dieren in een ecologische val‘.

Daarom wordt in het natuurbeheer de techniek van gefaseerd maaien toegepast. Men gaat daarbij gefaseerd te werk: niet alles wordt in één keer afgemaaid, er blijft zo’n 20% van de vegetatie staan. Dit heeft verschillende voordelen. Eerst en vooral natuurlijk voor de eitjes, de rupsen en de poppen van vlinders en voor de nimfen van sprinkhanen. Bovendien blijven er zo ook mogelijkheden voor andere dieren om naar voedsel te zoeken of zich te verstoppen. Vinken bijvoorbeeld vinden het geweldig om er in de winterperiode naar zaadjes te zoeken. Bovendien creëer je ook meer structuur in de tuin. Een gefaseerd bloemrijk graslandje is geweldig voor insecten: ze vinden er warme plekjes om op te warmen, en schaduwrijke plekken wanneer het warm is.

Het gras niet in één keer allemaal kort maaien = een gefaseerd maaibeheer is niet alleen belangrijk voor vele organismen, het oogt ook mooi. én het koelt de luchttemperatuur af op hete dagen. Foto via Pixabay

Heb je een bloemrijk graslandje in de tuin. Maai dan niet alles in één keer, maar werk gefaseerd. Dat kan een erg mooi resultaat opleveren. Je kan er namelijk creatief mee aan de slag en mooie vormen uitmaaien. Een infobordje erbij en de bezoeker van de tuin is geïnformeerd over waarom dit zo belangrijk is!

Vorige Volgende