Citeren als:

Sanne Van Den Berge (2022). Waarom een boom in de tuin? Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Bomen geven heel wat karakter aan een tuin. Ze brengen structuur en variatie, en zijn echte dragers van biodiversiteit. Bomen hebben een belangrijke esthetische, recreatieve en zelfs spirituele waarde, waardoor het dan ook populaire elementen zijn in veel van de Vlaamse tuinen (in Vlaanderen bestaat bv zo’n 20% van de tuinen uit bomen). De aanwezigheid van bomen werkt ontspannend en stress-reducerend.

Heb je een oude boom in je tuin. Koesteren! Een boom doet er meer dan dertig jaar over om een redelijke omvang te bereiken. In oudere bomen komen gaten en spleten waarin vleermuizen kunnen wonen. Foto via Pixabay

Bomen leveren verder een brede set aan ecosysteemdiensten die andere vegetatie in (veel) mindere mate levert. Zo slaan ze heel wat koolstof op in hun biomassa en dragen ze hiermee bij aan onze strijd tegen klimaatverandering. Ze leveren bladeren die kunnen dienen om tot bladcompost te maken, verbeteren de luchtkwaliteit via het afvangen van fijnstof, stikstofoxiden (NOx) en ozon, ze reduceren geluidsoverlast en geven privacy (een verminderde inkijk van de buren). De vastgoedwaarde van je huis kan tot wel 15% stijgen als er een volwassen boom in je tuin staat: kopers van onroerend goed worden aangetrokken door het ‘karakter’ dat volwassen bomen aan de tuin geven. Bomen verlagen de luchttemperatuur door beschaduwing en transpiratie, waarbij ze dus een bufferende werking hebben tegen hitte en droogte. Lees er nog meer over in ons artikel over ‘wat is een klimaatvriendelijke tuin‘.

Zeker in een stedelijke omgeving, waar het hitte-eiland-effect speelt , is buffering van hitte erg belangrijk om op in te zetten via het versterken van het zogenaamde groen-blauwe netwerk. Dat kan door bomen aan te planten in straten en parken, maar zeker ook in tuinen.

Ook in kleine tuinen kan je perfect een boom of struik/heester planten. Je kan kiezen voor soorten die niet al te groot worden, of soorten die wel groot worden geregeld bijsnoeien om hun hoogte op die manier te beperken. Belangrijk is dan om soorten te kiezen die geen ‘agressieve’ wortels hebben om schade aan het huis te voorkomen. Bomen kunnen ook in een grote pot worden geplant, waardoor ze niet zeer groot kunnen worden.

Er is nood aan eenvoudige, overzichtelijke en toegankelijke informatie om de juiste boomsoortenkeuze te maken voor het aanplanten van een boom in uw eigen tuin. We helpen je op weg in onze artikels ‘Stappenplan voor een goede soortenkeuze’  en ‘onze favoriete bomen‘ en ‘onze favoriete heesters‘.

In onze tuinen kunnen we nog 8 miljoen bomen kwijt’

Martin Hermy, emeritus hoogleraar aan de KULeuven en schrijver van het boek 'De juiste boom voor elke tuin'
Vorige Volgende