Citeren als:

Sanne Van Den Berge & An De Schrijver (2022). Hoe kies je de juiste boom voor de tuin? Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Bij het kiezen welke boomsoort aan te planten in je tuin, is het van belang om op voorhand na te denken wat je van een boom in de tuin ‘verwacht’ en/of wat je net wil mijden. Maar vooraleer je je eigen ‘wish list’ opstelt, is het interessant om na te gaan welke soorten geschikt zijn voor jouw tuin. De bodemcondities in jouw tuin zullen immers in grote mate bepalen hoe vitaal jouw geplante bomen zullen zijn; hoe goed ze zullen groeien en hoe oud ze zullen worden. We geven hier wat praktische informatie hoe je best de juiste boom kiest voor jouw tuin.

De Bobo tool, ontwikkeld door INBO, is een handige tool om de standplaatsgeschiktheid van jouw tuin te analyseren:

  1. Zoek op locatie naar uw adres en duid uw tuin aan met behulp van de tekenfunctie. Zo kom je de bodemserie van uw tuin te weten, onder meer de bodemtextuur en de vochtigheid worden weergegeven: https://bobo.inbo.be/map
  2. Vervolgens bent u nog één klik verwijderd van de geschikte aanplant voor uw tuin. De Bobo tool linkt alle bodemcriteria aan de nodenlijst van potentiële boomsoorten door gebruik te maken van externe applicaties zoals Bomenwijzer, Plant van hier en Ecopedia.
  3. Uit deze zoekresultaten komt een reeks zeer geschikte tot niet geschikte inheemse boomsoorten. Om meer info te verkrijgen over elke boomsoort, kunt u doorklikken naar informatieve websites waar een volledige beschrijving weergegeven staat, gaande van standplaatseisen en beheeropties tot de esthetiek die je van de soort kan verwachten.

We verwijzen ook graag naar ons stappenplan voor de goede plantenkeuze en onze lijst met onze favoriete bomen. Hier staan zowel inheemse als neo-inheemse soorten in vermeld. Je kan o.a.  eveneens zoeken op basis van standplaatskenmerken van jouw tuin, grootte van de boom.

In sommige bomen kan je natuurlijk ook geweldig goed klimmen. En schommelen! Foto Leen Vanthuyne

Hoe de juiste boom kiezen?

Afhankelijk van de boomsoort zijn er immers heel wat zaken die kunnen variëren en die al dan niet bijdragen aan jouw verwachtingen van de boom in kwestie: de snelheid van de boomgroei, maximale boomgrootte en levensduur zijn belangrijke criteria. De biodiversiteitswaarde (waarbij inheemse soorten heel wat meer fauna zullen ondersteunen dan uitheemse soorten; zie ons artikel hierover), schaduwwerking, kwaliteit bladstrooisel, productie van vruchten… kunnen allemaal belangrijke zaken zijn om bij stil te staan. Daarnaast kunnen de boomvorm, bladvorm, bloeiwijzen en herfstverkleuring ook een rol spelen in de (esthetische) soortenkeuze. Mensen met boompollenallergie planten beter geen soorten als berk, els, eik, hazelaar, notelaar en plataan aan. Indien je giftige vruchten of bladeren voor mens en/of dier wenst te mijden, zoek je beter alternatieven voor welriekende soorten zoals rode kamperfoelie, wilde kardinaalsmuts of witte acacia. Daarnaast zijn ook hulst, taxus en de westerse levensboom af te raden.

Ook de locatie speelt een rol

Niet enkel de boomsoort zelf, maar ook een weloverwogen locatie kan helpen de verwachtingen die je hebt van een boom in je tuin, in te lossen.

  1. Wil je bijvoorbeeld een verlaagde energiekost via de bufferende werking van een boom, dan kan je aanplanten aan de zuidkant van je huis. Hierdoor zal de hoeveelheid invallend zonlicht drastisch verminderen, waardoor je huis minder snel zal opwarmen.
  2. Wil je de mate en frequentie van irrigatie verminderen die de andere vegetatie in je tuin nodig heeft, dan kunnen bomen en struiken hierbij helpen aangezien ze de evaporatie van de bodem en de transpiratie van de omgevende vegetatie zullen verminderen.
  3. Wil je graag een visuele- of geluidsbuffer, dan kan je bomen of struiken aanplanten op de afscheiding van jouw tuin waar ze voor een groen scherm zorgen. Hierbij kan je inzetten op groenblijvende soorten zoals verschillende naaldbomen, hulst of andere loofbomen met een dense kroon (linde, beuk, haagbeuk…). Leibomen van haagbeuk en linde worden bijvoorbeeld vaak ingezet om inkijk te verminderen.

Je vindt altijd wel een plek voor een boom!

Vorige Volgende