Citeren als:

Catherine De Vos, Herlinde Dael & Steff Briers (2022). Samentuinen. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Stel je zorgtuin open en laat zorgvragers samen tuinieren met bezoekers, buurtbewoners, kinderen van nabijgelegen scholen, studenten tuinbouw, vrijwilligers, … Ze kunnen zaaien, planten, oogsten, de tuin onderhouden op elk een eigen stukje van de tuin, of er kan ook voor gekozen worden om samen te tuinieren in grote delen van of de hele zorgtuin.

Samentuinen is rustgevend, sociaal verbindend én activerend. Een ideale zorggroenactiviteit! Foto via Pixabay

Geoogste groenten en fruit kunnen verwerkt worden tijdens kookactiviteiten of kruiden uit de tuin kunnen verwerkt worden in sensorische of reminiscentieactiviteiten.

Het openstellen van de tuin kan een blijvend of tijdelijk karakter hebben. Soms kan het bijvoorbeeld aangewezen zijn dat zorgvragers voldoende privacy en rust hebben in de tuin en dat samentuinen enkel op bepaalde tijdstippen in de week of in bepaalde periodes gebeurt.

Het samen werken in en aan de tuin biedt heel wat voordelen. In de eerste plaats is het een manier van zinvol bezig zijn, die zorgvragers het gevoel geeft dat ze actief kunnen deelnemen en een bijdrage leveren aan de samenleving. Het stimuleert ontmoeting, gesprekjes en intergenerationele samenwerking, m.a.w. verbinding. Mensen leren elkaar en hun buren beter kennen. Ook zorgvragers voor wie het werken in de tuin fysiek te zwaar is, genieten van de sociale contacten die de samentuin oplevert. Dit terwijl men kan genieten van het buiten zijn en de natuur en tegelijk actief bezig is. De betrokken tuinierders biedt het ook een kans om bij te leren over planten, groenten en fruit.

Wil je een ‘samen-zorg-tuin’ oprichten? Bekijk dan zeker de folder van Velt waarin je heel wat zinvolle en bruikbare tips kan vinden! (zie link onderaan).

Vorige Volgende