Citeren als:
Herlinde Dael, Catherine De Vos & Steff Briers (2022). Kruiden drogen of invriezen om te bewaren (voor geurzakjes of in gerechten). Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be of www.biodiverszorggroen.nl.
Kies je ervoor om als zorgvoorziening een moestuin of kruidentuin aan te leggen of is dit reeds aanwezig, dan kan je de kruiden drogen om ze daarna te gebruiken om geurzakjes van te maken of te verwerken in gerechten. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen kruiden die je beter droogt of net invriest om de smaak te behouden. Zo zijn de kruiden laurier, tijm, rozemarijn, munt en oregano geschikt om te drogen. Kruiden die je dan weer beter invriest zijn basilicum, salie, bieslook en peterselie. Bij citroenmelisse, kervel, dragon en dille passen beide methodes.
Kruiden drogen
Kruiden drogen kan je op verschillende manieren doen. Ofwel laat je kleine bosjes aan de lucht drogen ofwel gebruik je – indien mogelijk – een droogoven. Wanneer je kruiden laat drogen aan de lucht moet je ervoor zorgen dat de bosjes niet te dik of te groot zijn. De lucht moet overal aankunnen. Zorg er ook voor dat de bosjes niet in de zon hangen, maar op een schaduwrijke plek met weinig luchtvochtigheid en voldoende luchtcirculatie. Op die manier vermijd je schimmelvorming. Eenmaal de kruiden opgedroogd zijn en gevoelig zijn om te breken, zijn ze klaar om te bewaren.
De kruiden die voldoende uitgedroogd zijn, kan je best bewaren in luchtdichte potjes met schroefdeksel. Het verkruimelen van de kruiden doe je bij voorkeur op het moment dat ze gebruikt worden bij het koken.
De kwaliteit van gedroogde kruiden vermindert naarmate je ze langer bewaart. Om te weten wanneer je de kruiden best oogst voor het drogen kan je terecht op de website van BioGroei (de link vind je onderaan dit artikel).
Kruiden invriezen
Sommige kruiden kan je beter invriezen. Daarvoor kan je best de takjes eerst wassen, droogdeppen en vervolgens gewoon in een plastic zak in de diepvriezer leggen. Wanneer je de kruiden nodig hebt, neem je ze gewoon uit de diepvriezer. Je kan ze ook eerst fijnhakken en bewaren in bakjes waarin je ijsblokjes maakt. Ze blijven vrij lang goed in de diepvriezer, toch zeker enkele maanden.