Moestuinieren in wijnkistjes, potten of bakken

22 april 2022

Citeren als:

Herlinde Dael, Catherine De Vos & Steff Briers (2022). Moestuinieren in wijnkistjes, potten of bakken. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Is er geen ruimte in de tuin om een moestuin aan te leggen of geen budget om moestuinbakken te maken of aan te kopen? Niet getreurd! Lege wijnkistjes zijn zeer geschikt om enkele groenten of kruiden te kweken. Potten of bakken bieden ook de mogelijkheid om binnenshuis aan de slag te gaan en volop te genieten van groenactiviteiten die je individueel of in groepsverband organiseert.

Groenten en kruiden zoals tijm, rozemarijn, dragon, peterselie, bieslook, … zijn goede planten om in wijnkistjes of potten te kweken.  Zorg er wel voor dat het water kan wegvloeien door een gaatje te boren in de bodem van het wijnkistje.

Net zoals in de moestuin is het goed om na te gaan welke groenten en kruiden je bij elkaar kunt plaatsen. Zo passen basilicum en tomaat niet alleen in de keuken goed bij elkaar, maar ook in de tuin staan ze graag naast elkaar.

Kruiden in bakken, hoe begin je eraan? Simpel! 

Benodigdheden

 • Voorzie verschillende potten met bijhorende schaaltjes of (bloem)bakken.
 • Potgrond en compost of mediterrane grond (schralere grond) – gebruik geen potgrond met turf – lees daarover onze artikels op deze website (links staan onderaan deze pagina)
 • Verschillende kruiden:
  • Bieslook, basilicum, kervel, citroenmelisse hebben een mengeling van potgrond met compost nodig.
  • Rozemarijn, lavendel, hysop, tijm, salie en oregano hebben schrale mediterrane grond nodig.

Stappenplan:

 1. Kies eerst welke soorten kruiden je graag wil planten.
 2. Voor de kruiden bieslook, basilicum, kervel en citroenmelisse maak je een mengeling van potgrond en compost. Voor de kruiden rozemarijn, tijm, salie en oregano wordt mediterrane potgrond aangeraden.
 3. Vul de potten met een mengeling van potgrond en compost.
 4. Plant de kruiden en plaats naargelang de soort op een plek in de schaduw, halfschaduw of zon.

BIESLOOK

Bieslook plant je best in een grote pot (min. 20 centimeter diameter), want dit kruid groeit snel en heeft voldoende vochtige grond nodig. Dit kruid kan goed tegen de zon als het maar voldoende water krijgt. Ben je geen held om te waken dat deze plant voldoende vochtig staat? Zet hem dan op een halfschaduwrijke plek.

BASILICUM

Basilicum is een plant die niet tegen vorst kan. Voor een succesvolle oogst zaai je best vanaf april of mei. Zaai in potjes en plaats deze op een warme en lichtrijke plek binnenshuis. Eenmaal de zaailingen enkele blaadjes hebben, kan je de kluitjes verpotten naar een grotere pot. Zorg er voor dat de grond niet uitdroogt. Basilicum houdt van een zonnig plekje dat voldoende beschutting heeft.

PETERSELIE

Kervel is, net zoals peterselie, een plantje dat van schaduwrijke plekjes houdt. Het plantje kan in volle grond of in potten gezaaid worden. Kies je voor potten dan zaai je best in de periode maart – juli. In de volle grond zaai je best in de maanden april-mei.

CITROENMELISSE

Citroenmelisse is een kruid dat eenvoudig te kweken is. Deze plant houdt van een halfschaduwrijke plek en een vochtige grond. Vanaf de maand maart tot mei kan je de zaadjes zaaien.

ROZEMARIJN

Rozemarijn is een mediterrane plant en dus vorstgevoelig. Rozemarijn kan je binnen zaaien in de periode maart-april. Om meteen buiten te zaaien, worden de maanden mei-juni aangeraden. Dit kruid houdt van een zonnige plek en heeft weinig water nodig.

TIJM

Tijm is een meerjarige, maar matig winterharde plant. Om de winter door te komen, zal deze plant voldoende groot en sterk moeten staan. Het zaaien gebeurt dus best tussen februari en april. Aangezien tijm van arme en droge grond houdt, vermeng je best potgrond met grof zand.

SALIE

Salie kan je binnen zaaien tijdens de maanden maart-april. Tijdens de maanden mei-juni kan je deze ook meteen buiten zaaien. Het mediterraan plantje houdt van voldoende zonlicht. Zorg er voor dat het water kan afvloeien. Salie staat namelijk niet graag te nat.

OREGANO - MARJOLEIN

Oregano is een uitstekend kruid voor hommels en bijen wanneer deze plant in bloei staat. Oregano houdt van vrij droge grond en veel zonlicht. Vanaf april tot augustus vraagt deze plant iets meer water. De overige maanden houdt oregano van droge grond.

Vorige Volgende