Groenten voorzaaien in de lente

22 april 2022

Citeren als

Herlinde Dael, Catherine De Vos & Steff Briers (2022). Groenten voorzaaien in de lente. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Meestal zaai je meteen op de plaats in je tuin waar de planten ook zullen groeien. Voorzaaien doe je binnen in potten, bijvoorbeeld op de vensterbank. Dan krijg je een beetje voorsprong op de natuur, en het brengt de lente binnen.

De vraag is welke groenten kun je al voorzaaien en hoe doe je dat? Velt VZW, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren voor iedereen die milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken met respect voor de natuur, geeft tips!

Temperatuur is belangrijk

Vanaf half januari kun je binnenshuis al aubergines en paprika’s zaaien. Enkele weken later kunnen tomaten gezaaid worden. De temperatuur binnenshuis moet minstens twintig graden zijn om te kiemen, het liefst dag en nacht.

Licht is belangrijk, maar ook niet te veel

Jonge plantjes hebben nood aan veel licht, anders groeien ze scheef en langgerekt uit. Grote ramen gericht op het zuiden zorgen voor dat licht. Een tip is een witte of spiegelende achtergrond of een groeilamp plaatsen. Wel opletten: bij te felle voorjaarszon kan het te warm worden achter het glas. Scherm daarom je plantjes bijvoorbeeld af met een krant.

Zaai niet te diep

Een algemene regels is: zaai ongeveer drie keer zo diep als de zaden groot zijn. Voor kleine zaadjes is één centimeter al diep. Grote zaden als die van de peulvruchten mag je dieper zaaien. Hoe dieper je zaait, hoe langer de zaden erover moeten doen om te kiemen.

Zaai niet te dicht

Zaai niet te dicht op elkaar zodat elk plantje voldoende ruimte heeft om te groeien. Staan ze te dicht, dan moet je ze verspenen. Dat kun je doen als je de eerste echte blaadjes ziet.

Geef best onderaan water

Gebruik voor het water geven een plantenspuit. Je controleert best elke dag de vochtigheid van de grond. De plantjes mogen niet droog staan, maar ook niet té nat, wel vochtig. Dek de zaailingen af, dan verdampt het water iets minder snel. Wanneer de plantjes uitkomen, geef je best van onderuit water in een schaaltje. Dat stimuleert de wortelgroei.

Buiten onder glas vanaf 10 graden

Worteltjes, sla, spinazie, tuinkers, radijzen, rucola, tuinbonen, doperwten en kapucijners kiemen bij een temperatuur van tien graden. Je kan deze soorten dus al vrij vroeg onder koud glas zaaien.

Vorige Volgende