Zaadjes oogsten en een zadenbibliotheek aanleggen

22 april 2022

Citeren als:

Herlinde Dael, Catherine De Vos & Steff Briers (2022). Aardappelen kweken in een zak. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Heb je al gehoord van een zadenbibliotheek? Steeds meer gemeenten in Vlaanderen leggen een zadenbibliotheek aan. Dit is een collectie van zaden van groenten, bloemen, kruiden, enz. Het doel is om aan uitwisseling te doen en op die manier een rijke variatie aan biodivers groen in je (zorg)tuin op te bouwen.

Een zadenbibliotheek is hip en past perfect bij het idee van een biodiverse zorgtuin - foto via https://wijzijndestad.com/

In een zadenbibliotheek ruil je zelf geoogste zaden voor zaden die beschikbaar zijn in de bib. Op die manier kan een zadenbibliotheek blijven bestaan. Belangrijk: gebruik en geef zaden waar bij de planten geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Een zadenbibliotheek kan ook ontstaan vanuit de zorgvoorziening en op die manier een brug slaan naar de buurt, andere (zorg)voorzieningen of familie en vrienden van de zorgvragers.

Het kan ook een manier zijn om zorgvragers te leren omgaan met (gedeelde) verantwoordelijkheid om de zadenbibliotheek aan te vullen en te onderhouden. Dit kan een onderdeel vormen om arbeidsgerelateerde vaardigheden (of attitudes) aan te leren of te trainen.

Op deze website vind je de zadenbibliotheken in Vlaanderen terug.

Heeft de zorgvoorziening een moestuin? Dan biedt dit stukje groen de mogelijkheid om zaadjes te oogsten en opnieuw te kweken. Dit is een laagdrempelige activiteit waar je in de zorgvoorziening makkelijk mee aan de slag kunt. Deze activiteit is niet alleen ontspannend en rustgevend om te doen, het is daarbovenop nog leuk ook!

Op deze webpagina van Biogroei vind je alle info terug om zelf zaadjes uit de moestuin te oogsten.

Vorige Volgende