Citeren als:
Herlinde Dael, Catherine De Vos & Steff Briers (2022). Kruidenthee maken. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.
Kruiden in de zorgvoorziening kunnen niet enkel gebruikt worden om maaltijden een extra ‘touch’ te geven, ze zijn ook heerlijk om samen met zorgvragers kruidenthee van te maken! Maar welke kruiden zijn geschikt en hoe begin je eraan?
Afhankelijk van de soort thee voeg je kruiden toe op een bepaalde temperatuur. Dat kan 60°, 70° of 90°C zijn. Algemeen voeg je kruiden beter niet toe in kokend water. Sommige kruiden zoals echte kamille bevatten etherische oliën, daarom is het goed om je theekopje af te dekken zodat ze niet ‘weg verdampen’ en je dus van hun werking kan profiteren.
Kruiden hebben altijd een heilzame, gezondheidsbevorderende werking. Sommige (bv. kamille) hebben een meer algemene gezondheidsbevorderende werking. Van deze thee kun je gerust meerdere kopjes per dag drinken. Bij andere kruiden is het goed om maar een bepaalde dosis ervan te gebruiken, zeker als je bijvoorbeeld zwanger bent.
Er bestaat heel wat interessante literatuur over kruiden en hun werking. Een goede website is deze van herborist Maurice Godefridi.
Aromatische winterthee
Tijdens de wintermaanden zijn kruiden zoals tijm en rozemarijn uitstekend om thee van te maken, omdat deze ook in de koudere periodes te oogsten zijn. Rozemarijn en tijm zijn bovendien krachtige ontgiftende kruiden met bacteriedodende eigenschappen.
- Pluk enkele takjes tijm en/ of rozemarijn uit de tuin.
- Zet vervolgens een pannetje met water op het vuur.
- Eenmaal het water kookt, mag het vuur afgezet worden. Afhankelijk van de soort thee voeg je kruiden toe op een bepaalde temperatuur. Dat kan 60°, 70° of 90°. Voeg de tijm en rozemarijn toe aan 70°C.
- Afhankelijk van de hoeveelheid kruiden en hoe aromatisch je de kruidenthee het liefst drinkt, laat je dit 5 tot 10 minuten trekken.
- De kruidenthee is nu klaar om uitgeschonken te worden. Gebruik hiervoor een fijne theezeef. Hou je van een zoetere nasmaak? Voeg dan een eetlepel echte honing toe.
Verfrissende muntthee
Munt bestaat, net zoals tijm en rozemarijn, in vele verschillende soorten. In kruidenthee hebben deze elk hun eigen smaaktoets. De meest gebruikte soort is de kruizemunt (Mentha spicata).
Heb je geregeld een opgeblazen gevoel? Voel je je soms misselijk of kamp je wel eens met maag- en darmklachten? Muntthee heeft een positief effect op deze kwaaltjes.
- Pluk enkele blaadjes verse munt en spoel deze even af onder stromend water. Steek de afgespoelde blaadjes vervolgens in je kop of mok.
- Zet een pannetje met water op het vuur.
- Eenmaal het water kookt, mag het vuur afgezet worden. Laat het water even afkoelen vooraleer je er de kruiden aan toevoegt. Laat 5 minuten trekken.
- Optioneel kan je een scheutje citroensap, enkele schijfjes gember of een lepel echte honing toevoegen.
Munt is ook een geschikt kruid om te laten drogen. De gedroogde muntblaadjes kan je opnieuw gebruiken om kruidenthee te maken. Om ervoor te zorgen dat de munt niet gaat beschimmelen tijdens het droogproces, snijd je de verse munttakjes best af in de ochtend. Bind de takjes samen en hang de bussel op in een schaduwrijke en droge plek. Zorg dat er voldoende ventilatie is, zodat het droogproces optimaal kan verlopen.
Thee van citroenmelisse
Citroenmelisse is een snelgroeiend gewas en zeer geschikt om kruidenthee van te maken. Heb je wel eens last van slapeloosheid of een verhoogde nervositeit? Deze kruidenthee heeft een rustgevend effect.
- Pluk enkele blaadjes verse citroenmelisse en spoel deze even af onder stromend water. Steek de afgespoelde blaadjes vervolgens in je kop of mok.
- Zet een pannetje met water op het vuur. Opnieuw vermijd je hier dat het water zijn kookpunt bereikt of laat je het water even afkoelen vooraleer je de kruiden toevoegt.
- Giet het water in je kop of mok. Laat 5 minuten trekken.