Kruiden- en plantenwandeling

28 april 2022

Citeren als:

Herlinde Dael, Catherine De Vos & Steff Briers (2022). Een kruiden- en plantenwandeling. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Kruiden worden vaak gebruikt in de keuken, maar kunnen ook van pas komen bij allerhande kwaaltjes en ongemakken, of gewoon om er goed uit te zien. Wil je er graag meer over weten?

Op zoek naar kruiden om mee aan de slag te gaan in de keuken, en terugkomen met handen vol lekker geurende bloemen. Zalig... Van Kamillebloemen kan lekkere thee gemaakt worden. Pluk wel nooit meer dan je nodig hebt en ga best eerst eens op stap met een herborist om kruiden te leren herkennen. Foto via Pixabay

Tijdens een kruidenwandeling in de natuur (in het bos, in de velden, langs de weg of in de zorgtuin) ga je, bij voorkeur onder begeleiding van een herborist, op zoek naar eetbare en of geneeskrachtige wilde kruiden en planten. Herboristen kunnen uitleg geven over de planten die je tegenkomt, over de (medicinale) werking ervan en misschien ook enkele boeiende verhalen vertellen over kruiden.

Zorgvragers kunnen op die manier ontdekken wat in de natuur rondom hen aanwezig is en zijn fysiek actief. Met de gevonden kruiden en planten kunnen ze nadien eventueel creatief aan de slag (bv. thee of zalf maken, gebruiken bij het koken). Het kan tevens een fijne manier zijn om familie en de buurt te betrekken.

Ben je op naar een herborist? Dan kan je een kijkje nemen op https://www.vlaamseherboristen.be/. In de agenda op hun website kan je ook terugvinden of er kruidenwandelingen gepland staan en waar. Ook Natuurpunt organiseert af en toe kruidenwandelingen.

Voorbeelden van eetbare wilde planten zijn brandnetel, meidoorn, paardenbloem, wilde pastinaak, veldzuring, wilgenroosje, daslook, zevenblad..
Een lijst is o.a. te vinden via deze site en ook op deze website van permacultuur Nederland. Op deze laatste site kan je op soort zoeken en info vinden over eetbaarheid.
Ga vooral eens op zoek in de tuin en je zult merken dat veel wilde eetbare planten de planten zijn die je ooit als ‘onkruid’ zag. Wees wel voorzichtig! Naast eetbare zijn er namelijk ook giftige planten, die soms erg op elkaar lijken. Een herborist kan daarin ondersteuning bieden.

Je kan ook gebruik maken van de app ‘ObsIdentify‘ van natuurpunt om planten te determineren. ObsIdentify is een superhandige app en planten blijven gelukkig mooi stil staan als je een foto wil maken.

Wilde eetbare planten

Voorbeelden van medicinale kruiden uit de kruidentuin zijn: citroenmelisse, goudsbloem, kamille, lavendel, munt, salie, tijm, Sint Janskruid, smeerwortel.

Meer info vind je o.a. op deze website, met onder meer enkele recepten voor het zelf maken van een neusspray of zalf, of in het boek ‘Geneeskrachtige planten- & kruidengids’ van Gerard Debuigne en Francois Couplan (2018, uitgeverij Manteau).

Een andere leuke activiteit is het zelf zoeken en plukken van de kruiden en planten en er thee van trekken.

Voorbeelden van medicinale kruiden

Vorige Volgende