Plant van de maand mei – Meidoorn!

Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) heeft een uitbundige witte bloei in mei, die mooi afsteekt tegen het frisse, ontluikende groen. De geur is fenomenaal!

Door zijn doorns werd deze plant vroeger gebruikt om weides en graslanden te omheinen en de dieren binnen te houden of net ergens buiten te houden (in plaats van de iets minder idyllisch ogende hedendaagse prikkeldraad).

Deze heester verdraagt goed snoei, en kan dus ook in een haag, een heg, een houtkant of als boompje gesnoeid worden. Let wel op, de doorns zijn zeer scherp en pijnlijk. Draag dus stevige handschoenen! Als je dan toch geprikt zou worden, bedenk dan dat deze doorns doorheen de evolutie van de plant ooit bedoeld waren om grote grazers zoals paarden en Europese bizon – maar ook mammoet en Europese olifant – op een afstand te houden.

Meidoorn heeft wel harde stekels die door banden van rolstoelen kunnen prikken. Dus best niet aanplanten vlakbij paden voor rolstoelgebruik, fietsen of rollators.

Het is een ecologisch erg interessante soort onder andere door de bloei én de bessen, maar de doornige struiken bieden ook nest- en rustplekken voor vogels waar ze veilig zijn voor bijvoorbeeld katten en roofvogels.

Stefanie & Jan

PS: Bekijk zeker de lijst met onze favoriete heesters!

Vorige Volgende