Plant van de maand juni – Winterlinde!

Eén van de mooiste zomerse herinneringen aan linde (Tilia sp.) is een trouwfeest in de Antwerpse zoo, waar de lucht op die warme, mooie, feestelijke avond zwanger was van de karakteristieke zoete geur van bloeiende lindes. Net omwille van dat zoete gebruiken we de bloesems ook voor de klassieke lindethee. Daar in de Antwerpse zoo waren het bloeiende zilverlindes, maar de mooiste linde is een inheemse: de winterlinde (Tilia cordata).

De boom heeft mooie, hartvormige blaadjes, die vroeg in de lente heerlijk zijn in een slaatje, en bloeit ook zeer rijkelijk in juni. Daarbij wordt hij bestoven door talrijke insecten, waardoor je lindes door hun bloei niet alleen al van ver kan ruiken, maar ook kan horen zoemen.

Deze linde kan je trouwens niet alleen tot een mooie boom laten uitgroeien, maar laat zich ook gemakkelijk snoeien, zodat je hem ook vaak als leilinde ziet.

Stefanie

Volledig akkoord met Stefanie! Lindes kunnen heel oud worden, en hebben ook geweldig goed bladstrooisel. De bladeren verteren erg snel. Ze bevatten veel calcium en magnesium waardoor ze zorg dragen voor de bodem. In de bodem onder een linde wonen meestal veel regenwormen! Lees hierover ook meer in ons artikel ‘Het belang van een gezonde bodem in een biodiverse tuin’.

An

PS: Bekijk zeker de lijst met onze favoriete bomen!

Vorige Volgende