Citeren als:
Catherine De Vos, Steff Briefs & Herlinde Dael (2022). Vlierbloesemsiroop maken. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl
Vlierbloesemsiroop kun je maken van Gewone vlier (Sambucus nigra).
Wanneer je de bloesems plukt, moet je wel opletten dat je niet verwart met de bloemen van de kruidvlier. Deze laatste is giftig in grote hoeveelheden.
De kruidvlier bloeit iets later dan de gewone vlier, die bloeit vanaf mei tot juni. Zijn stengels zijn niet echt verhout, wat bij de gewone vlier wel het geval is. De bladeren van Gewone vlier zijn vijf – tot zevendelig geveerd. De bladeren van de kruidvlier zijn zeven – tot elfdelig geveerd. Ook de bloemen zien er anders uit.
Vlierbloesem is lekker met wat spuitwater en een schijfje citroen. Maar vlierbloesemwater (zonder suiker) kan ook helpen bij verkoudheden en werkt slijmafdrijvend. Verder kun je vlierbloesems gebruiken in cocktails, op ijs, in een glaasje witte wijn of schuimwijn …
Deze activiteit is fijn om in groep te doen. Samen koken, samen eten en drinken verbindt mensen. Daarnaast is het leuk om een wandeling te koppelen aan het plukken van de vlierbloesems. Denk maar aan een stiltewandeling of een kruidenwandeling.
Hoe vlierbloesemsiroop maken?
Benodigdheden
- Vers geplukte vlierbloesemschermen van Gewone vlier, een vijftiental, geen bruine of nog groene schermen
- Drie biologische citroenen
- Een kilo suiker
- Een liter water
- Witte handdoek
- Grote kom
- Zeef
- Trechter
- Steriele flesjes
Stappenplan (zie boekje 366 tips voor de biodiversiteit – 1001biodiv.be/acties):
- Pluk verschillende bloemschermen. Steek ze voorzichtig in een doek. Het stuifmeel is belangrijk om bewaard te blijven.
- Om zeker te zijn dat alle insecten verdwenen zijn, kun je de bloesems een uurtje buiten in de zon laten liggen op een witte handdoek.
- Doe de bloesems in een grote kom zonder stengels of bladeren.
- Voeg er één kilogram suiker bij, drie citroenen in schijfjes en één liter water.
- Breng alles aan de kook. Laat tot net over het kookpunt komen.
- Zet de siroop twee dagen in de koelkast en roer nu en dan.
- Filter de bloesems uit.
- Giet de siroop in kleine, steriele flesjes.
- Je kan de siroop ongeveer één jaar op een donkere plaats bewaren. Als je de fles geopend hebt, bewaar je ze in de koelkast.
Smakelijk!