Citeren als:

Jeroen Heyvaert (2022). Hoe maak je een takkenril. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Dood hout doet leven. Tal van insecten, vogels, zwammen, mossen, amfibieën en zoogdieren profiteren op de een of andere manier van dood hout. Over het belang van dood hout schreven we een apart artikel. De makkelijkste en snelste manier om dood hout in je tuin te krijgen is door het verwerken van je snoeiafval. Takken kan je gebruiken om een takkenhoop of takkenril te maken. Hier leggen we uit hoe je dat best doet.

Een takkenril kan je zelf makkelijk maken met snoeiafval - insecten, vogels en zoogdieren vinden er een plek om te schuilen - foto Lars Soenink via Vildaphoto

Locatie 

Leg een takkenril aan op een locatie waar deze minstens enkele jaren kan blijven staan.   Door deze veelvuldig te verplaatsen zullen dieren zich minder aangetrokken voelen tot de takkenril.  Zo zullen er na verloop van tijd verschillende verteringsstadia van dood hout   aanwezig  zijn. De oriëntatie is indien mogelijk oost-west gericht. Zo creëer je een zonne- en schaduwkant. Idealiter leg je deze in verschillende richtingen aan zodat je zo veel mogelijk microklimaten creëert.

Stappen

  1. Schaf een aantal houten palen aan van circa 1 – 2,5m lang. De lengte van de palen is afhankelijk van hoe hoog je de takkenril wil laten komen.   
  2. Plaats om de 1 à 1,5m een rij palen ongeveer 0,5m diep.    
  3. Plaats de 2e rij op 0,5 – 1 m afstand van de andere rij. De afstand tussen de 2 rijen staat in functie van de grootte van de tuin. Hoe groter je tuin en hoe meer snoeiafval je hebt, hoe breder je je takkenril kan maken.     
  4. Vul vervolgens de plaats tussen de rijen op met snoei “afval”. Dit kan je doen tot dat de ruimte tussen de rijen is opgevuld.   
  5. Zorg dat er geen verstoring is van de takkenril tijdens het broedseizoen, er zullen ongetwijfeld vogels broeden in de ril.    
  6. Indien de ril veel verlaagd is door afbraak, kan je deze gewoon bijvullen. Maar best wel buiten broedseizoen.  
  7. Om de takkenril een strakkere look te geven kan je plooibare takken, zoals die van wilgen, tussen de rij palen vlechten.  
Vorige Volgende