(Voor)leesmomenten in het groen

28 april 2022

Citeren als:

Catherine De Vos, Herlinde Dael & Steff Briers (2022). (Voor)leesmomenten in het groen. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Lesen of voorlezen biedt ons de kans om te ontstnappen uit de dagelijkse realiteit, en is een activiteit die ook stimuleert tot sociaal contact. Foto via Pixabay

Lezen biedt ons de kans om even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, helpt ons om zaken uit ons eigen leven in perspectief te zetten en om eens anders te kijken naar onze eigen situatie, de wereld en mensen om ons heen. Praten over wat we gelezen hebben, voorlezen of voorgelezen worden, zorgt dan weer voor verbinding. En lezen is uiteraard leerrijk. Niet alleen leren we bij door wat we hebben gelezen, maar het stimuleert ook de cognitieve functies (bv. het geheugen).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat onderzoek bevestigt dat lezen onze gezondheid en welzijn positief beïnvloedt. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van Liverpool University (2017) dat samenlezen een positief effect heeft op patiënten met een chronische aandoening. Door (voor) te lezen in de biodiverse zorgtuin maak je gebruik van de positieve effecten van zowel lezen als biodivers zorggroen!

Belangrijk is om in de tuin voldoende rustige en verblijfsvriendelijk zitplekjes te voorzien, die ook in minder goede weersomstandigheden als (voor)leesplekje gebruikt kunnen worden. Dat kan een bankje zijn met zicht op de bloemenweide, een afgeschermd plekje tussen enkele bomen, een zitplekje op een overdekt terras van waaruit je water hoort kabbelen, … Zie hiervoor ook onze ontwerpkwaliteiten van biodivers zorggroen.

Enkele mogelijke activiteiten

  • Organiseer samenleesgroepen waarbij deelnemers vertrekken van verhalen en vertellen over de emoties of herinneringen die bij hen opkomen. In Vlaanderen heb je het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders, dat leesbijeenkomsten organiseert voor onder meer gevangenen, mensen met psychische problemen en mensen in armoede.
  • Laat voorlezen aan elkaar, bijvoorbeeld een naaste of vrijwilliger aan een zorgvrager, of zorgvragers aan hun (klein)kinderen of gebruik luisterboeken.
  • Bouw (eventueel samen met zorgvrager) een boekenruilkastje en plaats het ergens waar ook buurtbewoners er bij kunnen. Dit is een geweldige manier om het lezen in de tuin te bevorderen en boeken te delen met buren. Tips en richtlijnen om zelf een boekenruilkast te maken of te plaatsen vind je bij de linken onderaan.
Vorige Volgende