Citeren als:

Jeroen Heyvaert, An De Schrijver, Stefanie Delarue en Jan Mertens (2022). Hoe plant je bloembollen? Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Bloembollen horen thuis in elke biodiverse zorgtuin. Ze zijn kleurrijk, goed voor de biodiversiteit en zijn makkelijk aan te planten en te onderhouden. Met deze tips en tricks ga je zo aan de slag! 

Lentebloeiertjes in de tuin zorgen voor vroege lentekriebels, en voor het nodige nectar voor vroegvliegende hommels en andere wilde bijen. Ze passen in een bosachtig stukje, in het gazon of in de vaste plantenborder. Perfect dus in een biodiverse zorgtuin. Foto Jeroen Mentens via Vildaphoto

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokus, sneeuwklokjes, boshyacinten en narcissen bloeien in februari tot april en zijn hierdoor vaak de eerst bloeiende planten in de tuin. Ze zorgen zo voor de eerste lentekriebels én zijn belangrijk voor de eerste insecten die in de tuin een kijkje komen nemen. Voor vroeg vliegende koninginnen van hommels zijn ze vaak essentieel om na een lange winter voldoende energie te kunnen bijtanken.  

In het najaar, wanneer de dagen opnieuw korter zijn, is het aan de najaarsbloeiende bloembollen om de tuin op te vrolijken. Herfsttijloos, krokus en rondbladige cyclamen zijn enkele voorbeelden. Zij zorgen voor extra voedsel voor insecten die in winterslaap gaan (vlinders zoals Atalanta en Dagpauwoog en alle koninginnen van hommels bijvoorbeeld).  

Hoe bloembollen aanplanten?

Voor het aanplanten van bloembollen heb je enkel een bollenplanter of een schepje nodig. Om ergonomisch te werken kan je gebruik maken van een bollenplanter op steel. Deze zijn te koop in de meeste tuincentra en doe-het-zelf zaken.  

De plantdiepte staat gewoonlijk beschreven op de verpakking. Bij twijfel of afwezigheid van de plantdiepte hanteer je de regel: plantdiepte = 2 x hoogte bloembol. Indien je bloembol dus 3 cm is, plant je deze ca. 6cm diep. 

Steek telkens meerdere bloembollen in je plantput. Zorg wel dat er voldoende ruimte is en deze niet op elkaar liggen. Voor een groepje van 1 m² maak je ca. 10 plantputjes waar je telkens 3 – 5 bloembollen insteekt. 

Let op: een bloembol heeft een boven- en een onderkant! 

Wanneer bloembollen aanplanten?

Het tijdstip van aanplant verschilt naargelang het bloeitijdstip. Voorjaarsbloeiende bloembollen worden geplant in september – half december. Hoe vroeger, hoe beter ze aanslaan.  Najaarsbloeiende bloembollen in augustus – september. Vraag dit steeds na bij de teler zodat je zeker bent.  

Bij voorkeur plant je de bollen na aankoop zo snel mogelijk uit om te voorkomen dat deze uitdrogen of gaan beschimmelen. Vnl. Daslook, speenkruid, winterakoniet, anemonen, holwortel, sneeuwklokjes en lenteklokjes moeten snel de grond in. Andere soorten bewaren iets beter, als je ze op een koele en droge plaats bewaart. 

Hoeveel bloembollen aan planten?

Hoeveel bloembollen je plant hangt af van het gewenste resultaat. Als je een volledig bollenveld wilt moet je al snel 300 – 500 bloembollen per m² aanplanten. Je kan uiteraard ook kiezen voor een subtielere aanpak. Zo kan je verspreid over het gazon of je bloemenweide enkele groepjes aanplanten.

Wij raden aan om per groepje minimaal een 30 – 50tal bloembollen per m² aan te planten. Zo zijn de groepjes voldoende groot om de aandacht te trekken en tot hun recht te komen. 

 Sommige bloembollen, zoals verschillende krokussen, vermeerderen zich na verloop van tijd (ca. 3 – 4 jaar). Bij de aanleg van een nieuw gazon of bloemenweide kan je alvorens in te zaaien ongeveer 15 – 30 bloembollen per m² aanplanten verspreid over de gehele oppervlakte. Op die manier verleng je de bloeiperiode van je bloemenweide. Voor een bestaande bloemenweide raden wij aan van groepjes aan te planten om zo geen gaten te hoeven maken over de hele bloemenweide.  Bloembollen zijn ook perfect toe te passen in je vaste planten border onder bomen, hagen, langs een pad of je oprit… De mogelijkheden zijn eindeloos.   

Welke bloembollen moet ik aanplanten? 

Gebruik zeker biologische bloembollen! Met pesticiden behandelde bloembollen hebben eveneens nectar en stuifmeel met gifstoffen. Door deze te gebruiken creëer je een ecologische val in je tuin. Insecten zijn superblij met de nectar, maar krijgen samen met de nectar gifstoffen binnen die hen desoriënteren en ziek maken. 

 Er zijn heel veel bloembollen op de markt. Bekijk zeker de lijst met onze favoriete knol- en bolgewassen.  

Onderhoud van bloembollen   

Bloembollen vergen geen specifiek beheer. Nadat de bloembollen uitgebloeid zijn en het blad volledig ingedroogd is, kan je je gazon terug gewoon maaien. Volgend jaar komen deze vanzelf terug! 

Voorbeelden van knol- en bolgewassen voor in de tuin

Vorige Volgende