Citeren als:

Catherine De Vos, Steff Briers & Herlinde Dael (2022). Enkele tips voor een moestuin. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Een moestuin biedt een brede waaier aan mogelijkheden binnen een zorgvoorziening om natuur te beleven en ontdekken.  Moestuinieren is dé activiteit binnen tuintherapie, waarrond het hele jaar door activiteiten kunnen gebeuren. In dit artikel geven we een aantal tips voor het aanleggen en gebruik van een moestuin. 

Moestuinen heb je in allerlei vormen en maten, en kan je combineren met eenjarige bloemen of met een vaste plantenborder zodat het geheel biodivers en aantrekkelijk wordt - foto Stefanie Delarue
  1. Bij een klassieke moestuin combineer je verschillende groenten. Zet groenten die ‘op elkaar lijken’ niet bij elkaar. Groenten van eenzelfde familie hebben namelijk dezelfde voedingsbehoeften, zijn gevoelig voor dezelfde ziekten en trekken dezelfde schadelijke insecten aan.  
    Werk ook volgens een roteermethode of wisselteelt, zodat niet elke keer dezelfde voedingsstoffen uit de grond gehaald worden. 
  2. Sommige groenten hebben veel ruimte nodig, hier moet rekening mee houden bij de aanleg van je moestuin. Dit zijn bijvoorbeeld: aardappelen, aardbeiplant, asperge, rammenas, … 
  3. Er zijn heel wat interessante nabuurschappen die helpen om ongewenste insecten op afstand te houden. Wortel en prei bijvoorbeeld of wortel en ui. Het afrikaantje is gekend om schadelijke wormen weg te houden bij tomaten die op hun beurt kolen beschermen tegen het koolwitje. Oost-Indische kers trekt bladluizen aan en is dus een interessante plant om in je tuin te hebben. Het is ook een eetbare plant en ze heeft heel wat interessante eigenschappen voor ons. 
  4. De voorbereiding van de bodem gebeurt elk jaar in maart door allereerst de grond los te woelen met een riek. Daarna vermeng je compost met de grond, naargelang het type en de textuur van de bodem. Daarna kun je plantvakken bedekken met bladstrooisel en een vijftiental dagen laten rusten. Het is interessant om het type grond van je moestuin te kennen. In de polders heb je meestal kleigrond, terwijl je in Limburg een meer zanderige bodem kunt hebben. Net elke plant gedijt overal even goed. Je kan de textuur zelf bepalen via dit schema
  5. Je kan ook werken volgens de methode van de permacultuur, waarbij je een tuin maakt met behulp van natuurlijke principes. Dit ondersteunt ook de biodiversiteit.  Hierbij is de relatie tussen de verschillende planten belangrijk. Je werkt met meerjarige planten en niet met een roteersysteem en maakt ruimte voor de insecten, de vogels,… 

Een samentuin

Je kan van de zorgtuin ook een samentuin maken, waarin zorgvragers, bezoekers, buurtbewoners, … samen ecologisch tuinieren. Hierbij is iedereen welkom (jong, oud, rijk, arm, meer of minder mobiel, …) en de tuiniersgroep beslist samen en in overleg over het wel en wee van de tuin.

Het samen tuinieren kan op verschillende manieren. Elke tuinier kan bijvoorbeeld een eigen perceeltje hebben en de gezamenlijke plekken zoals paden en randbeplanting samen met de groep beheren, of men kan ervoor kiezen dat iedereen samen tuiniert op de volledige oppervlakte van de tuin.

Het idee ‘samentuinen’ werd bedacht door Velt vzw. Op hun website (zie deze link) kan je meer info vinden, o.a. getuigenissen en voorbeelden van bestaande samentuinen.

Vorige Volgende