Bibliotheek

Wat is best? Eén groot of meerdere kleine biotopen in je tuin?

25 april 2022

Citeren als:

Jan Mertens & An De Schrijver (2022). Wat is best? Eén groot of meerdere kleine biotopen in je tuin? Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Grote biotopen kunnen meer biodiversiteit ondersteunen. Tegelijk komt er meer biodiversiteit door meer structuur en variatie toe te voegen aan de tuin. Als je in je tuin echter een biotoop(je) toevoegt, wil dit meestal zeggen dat een ander biotoop(je) kleiner zal worden. Je zal dus bijvoorbeeld moeten kiezen tussen één grote bloemenweide of een kleinere bloemenweide en een waterelement en een haag. Wat doe je dan best?

Een bloemrijk graslandje (in tuinterminologie bloemenweides genoemd) met Margriet, Beemdkroon en Rapunzelklokjes zijn niet alleen een streling voor het oog, ze bieden ook essentieel voedsel voor tal van insecten. Ook kleine bloemenweides kunnen belangrijk zijn! Foto Stephanie Schelfhout

Uit onderzoek in Zurich bleek dat grotere bloemenweides een grotere diversiteit aan plantensoorten hebben dan kleinere. Maar bekeken op de schaal van de hele stad bleek de optelsom van vele kleine bloemenweides (<20 m2) meer bij te dragen aan de plantendiversiteit dan de wetenschappers hadden verwacht op basis van de totale oppervlakte. De kleine bloemenweides droegen dus per oppervlakte-eenheid bloemenweide meer bij aan de plantendiversiteit in de stad.

Het besluit is alleszins dat ook kleine elementen waardevol zijn! Dat werd ook al vastgesteld voor kleine postzegelbosjes in het landbouwlandschap – 

Vorige Volgende