Citeren als:
Jan Mertens & An De Schrijver (2022). Wat is best? Eén groot of meerdere kleine biotopen in je tuin? Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.
Grote biotopen kunnen meer biodiversiteit ondersteunen. Tegelijk komt er meer biodiversiteit door meer structuur en variatie toe te voegen aan de tuin. Als je in je tuin echter een biotoop(je) toevoegt, wil dit meestal zeggen dat een ander biotoop(je) kleiner zal worden. Je zal dus bijvoorbeeld moeten kiezen tussen één grote bloemenweide of een kleinere bloemenweide en een waterelement en een haag. Wat doe je dan best?
Uit onderzoek in Zurich bleek dat grotere bloemenweides een grotere diversiteit aan plantensoorten hebben dan kleinere. Maar bekeken op de schaal van de hele stad bleek de optelsom van vele kleine bloemenweides (<20 m2) meer bij te dragen aan de plantendiversiteit dan de wetenschappers hadden verwacht op basis van de totale oppervlakte. De kleine bloemenweides droegen dus per oppervlakte-eenheid bloemenweide meer bij aan de plantendiversiteit in de stad.
Het besluit is alleszins dat ook kleine elementen waardevol zijn! Dat werd ook al vastgesteld voor kleine postzegelbosjes in het landbouwlandschap – alhoewel hier ook wel enige nuance op zijn plaats is.Kleine bosjes leveren dan wel verschillende ecosysteemdiensten, maar in een doorgaans open landbouwlandschap kunnen ze ook nadelig zijn voor de typische akker- en weidevogels die liever een open landschap hebben. In kleine bosjes leven heel wat roofdieren zoals Kraai en Vos, die wel een ei of een kleine weidevogel lusten. Doordat deze soorten het zo extreem moeilijk hebben in Vlaanderen, pleiten we hier om voorzichtig te zijn met zomaar overal bos aan te planten. Ook hier is de ruimere omgeving, de historiek van het landschap en de biodiversiteit van die omgeving weer erg belangrijk om mee te nemen.