Wat ruik ik?

20 april 2022

Citeren als

Catherine De Vos, Herlinde Dael & Steff Briers (2022). Wat ruik ik? Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Bij deze activiteit ligt de nadruk op de zintuiglijke beleving van de tuin, meer bepaald het ruiken. Verzamel geurende bloemen of kruiden, aarde, een steen, een stukje boomschors of pasgemaaid gras en prikkel de reukzintuigen van de zorgvrager(s) door hen (eventueel) geblinddoekt te laten ruiken.

Herken je bepaalde geuren? Zijn er geuren die je doen terugdenken aan specifieke situaties of ervaringen? Of misschien ben je wel verrast door het rijke aanbod aan geuren waarvoor de natuur zorgt?

Gewone sering (Syringa vulgaris) past in de meeste tuinen en heeft bloemen die geweldig goed ruiken in de maanden mei tot begin juni. Foto via Pixabay

Alsmaar meer studies tonen aan dat snoezelactiviteiten, waarbij zintuigen geprikkeld worden, positieve effecten kunnen hebben op de zorgvrager. Tijdens snoezelactiviteiten worden de meest essentiële zintuigen, zoals het gehoor, het zicht, de reuk, tast en smaak geactiveerd door middel van snoezelmaterialen. Door zintuigen selectief te prikkelen, kunnen emoties bij de zorgvrager tot uiting komen. Voor vele zorgvragers werkt snoezelen dan ook rustgevend en ontspannend.  

Snoezelactiviteiten gaan meestal door in snoezel- of beleefruimtes die ingericht zijn met snoezelmaterialen, zoals een projector, geluidsinstallatie, aanpasbare verlichting, grote kussens, ventilators, enzovoort. Maar ook een biodiverse tuin biedt, net zoals snoezel- en belevingsruimtes, heel wat mogelijkheden om verschillende zintuigen te gaan prikkelen. Vele plantensoorten hebben namelijk specifieke geuren die ingezet kunnen worden tijdens snoezeltherapie.  Snoezelen in open lucht kan een rijkelijke aanvulling zijn op een bestaand snoezelaanbod in de voorziening die de kwaliteit van leven doet toenemen.

Wat zijn de mogelijkheden?

De geuren laten benoemen

Vind ik de geur lekker of niet? En wat ruik ik precies? (sociaal contact indien in groep, woordvinding, …)

Een memory maken

Eventueel te spelen in groep, waarbij de geblinddoekte zorgvragers de potjes/doosjes met 2 dezelfde geuren moeten vinden. Dit is ook een goede geheugentraining.

Een ruikwandeling maken

Waarbij je telkens vraagt aan de zorgvrager wat hij ruikt en waaraan het hem doet denken (je kan hierbij vooraf een route uitstippelen waarbij je bv. langs bloemen/planten met een sterke geur passeert). Eventueel kan telkens wat van het voorwerp in een potje verzameld worden, waarmee je dan achteraf de geurenmemory kan doen.

In combinatie met een proefactiviteit

Geur en smaak zijn vaak moeilijk van elkaar te scheiden. Denk maar aan hoe je zelf minder lijkt te proeven en je eetlust verliest als je verkouden bent en weinig meer ruikt. Ruikactiviteiten kan je daarom goed combineren met proefactiviteiten, waarbij je bv. wat peterselie, munt of frambozen laat proeven.

In combinatie met een kijkactiviteit

Een biodiverse tuin trekt vogels, libellen en vlinders aan die zorgen voor een speels en levendig spektakel waarvan de gebruiker volop visueel kan genieten.

In combinatie met een luisteractiviteit

Een biodiverse tuin met een rijke variatie aan fauna en flora zorgt ook voor een toename aan natuurgeluiden, zoals het geruis van bladeren, vogelgeluiden of kabbelend water.

Vorige Volgende