Op blote voetjes – een blotevoetenpad

20 april 2022

Citeren als:

Catherine De Vos, Herlinde Dael & Steff Briers (2022). Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Een blotevoetenpad is een traject dat je op je blote voeten aflegt en waarbij je op verschillende ondergronden wandelt, zoals: zand, water, stenen/kiezels, houtsnippers, graankorrels, gras, mos, hooi, dennenappels, takken, bladeren, … Het is een natuurgerichte belevingsactiviteit voor jong en oud.

Is er geen mogelijkheid om een permanent pad te maken, dan kan er ook gekozen worden voor een tijdelijk pad met kistjes of teiltjes (je moet er met je voeten in kunnen staan) die gevuld worden met verschillende materialen uit de tuin.

Een therapeutisch pad aangelegd in de tuin van VZW Eindelijk, omgeven door een bloemenweide - foto Gert Arijs.

Een blotevoetenpad is om verschillende redenen goed voor gezondheid en welzijn. Het beleven en ontdekken van de verschillende ondergronden via de voeten – en tegelijk waarnemen van geuren en kleuren in de tuin rondom – zorgt voor een speelse natuurbeleving en prikkelt de zintuigen. Op blote voeten lopen is bovendien gezond voor de voeten. Door de stugheid van schoenen lukt het niet altijd om de natuurlijke bewegingen van de voet even goed uit te voeren en dankzij blotevoetenpaden worden de zenuwuiteinden in de voeten opnieuw aangesproken. Het pad zet aan tot bewegen en erover lopen stimuleert de bloedsomloop. Daarnaast kan het een manier zijn om de motoriek/gang, coördinatie en het evenwicht te oefenen en bevorderen.

Ook geestelijk kunnen we welzijn ervaren. Blootsvoets rondwandelen zorgt voor ontspanning, een soort natuurlijke voetmassage, en mensen kunnen zich meer verbonden voelen met de natuur en het eigen lichaam. Stappen door modder, grint, water, zand en andere texturen en (letterlijk) contact maken met de aarde kan als prettig en ‘vrij’ ervaren worden.  Door er meerdere personen gebruik van te laten maken, kan het ook de sociale interactie in de hand werken.

Blotevoetenpaden worden dan ook steeds meer ingebed in zorgvoorzieningen.

Ontwerp op maat van de zorgvrager

Een blotevoetenpad in een zorgvoorziening moet zorgvragers stimuleren om op pad te gaan. Dit betekent dat het ontwerp ervan kwalitatief, voldoende uitdagend en veilig moet zijn. Voor mensen met evenwichtsproblemen of een vertraagd gangpatroon zorg je er best voor dat de zorgvrager zich steeds kan vasthouden aan een stevige leuning. Daarnaast vermijd je best drempels of boorden die uitsteken. Voor jongeren of kinderen kan een blotevoetenpad er op fysiek vlak dan weer wat uitdagender uitzien. Analyseer dus eerst wat de fysieke mogelijkheden of valkuilen zijn van de gemiddelde hoofdgebruiker.

Een zintuigrijk pad

Een zintuigrijk blotevoetenpad is opgebouwd uit verschillende natuurlijke elementen, zoals bladeren, steentjes, kleine takjes of houtsnippers, gras, mos, veren, enzovoort. Wanneer een blotevoetenpad aangelegd wordt in een biodiverse (zorg)tuin kunnen extra zintuigen geprikkeld worden. Zeker in de lente en zomerperiode zorgen weelderige plantenborders voor een extra kleurrijk accent met verfrissende geuren.

Een participatief project

Een blotevoetenpad komt het meest tot zijn recht wanneer het ontwerp, de aanleg en het onderhoud ervan gedragen wordt door een breed publiek. Dat zijn geïnteresseerde zorgvragers en familie, maar ook lokale instanties, zoals een school of buurt. Op die manier kan iedereen meegenieten van het blotevoetenpad.

Een blotevoetenpad voor rolstoelgebruikers? Het kan!

Door te werken met smalle en lage bakken waarin zand, steentjes, water, takjes, … elkaar afwisselen, kan de rolstoelgebruiker toch meegenieten van deze activiteit. Zolang de bakken maar smaller en lager zijn dan de wielbasis van de rolstoel.

Vorige