Een moestuin biedt een brede waaier aan mogelijkheden binnen een zorgvoorziening om natuur te beleven en ontdekken. Moestuinieren is dé activiteit binnen tuintherapie, waarrond het hele jaar door activiteiten kunnen gebeuren. Voor een overzicht hiervan is een moestuinkalender van Velt gratis te downloaden via de weblink onderaan deze pagina.
Voor vele zorgvragers zullen deze activiteiten herkenbaar zijn of herinneringen oproepen. Daarnaast zijn activiteiten zoals grond bewerken, zaaien, onkruid wieden, oogsten… eenvoudig op te delen in deelhandelingen, zodat iedereen zin- en betekenisvolle ervaringen kan opdoen tijdens het moestuinieren.
Bezig zijn in de moestuin wordt door velen ook ervaren als ‘het hoofd even kunnen leegmaken’. En bovendien kan het ook ingezet worden als zinvolle vrijetijdsbesteding, arbeidsre-integratie, voor fysieke training of als sociale activiteit.
Hoe rekening houden met de doelgroep?
Moestuinbakken op hoogte
Rolstoelgebruikers kunnen volop participeren aan de moestuin wanneer een gedeelte ervan op hoogte voorzien wordt, bv. in moestuinbakken of in potten. Een geschikte hoogte voor moestuinbakken ligt tussen 65 cm en 95 cm.
Zorg er steeds voor dat deze onderrijdbaar zijn, zodat de rolstoelgebruiker zich recht kan positioneren.
Brede tuinpaden
Zorg voor voldoende brede tuinpaden (1m20 tot 2m breed) zodat ze toegankelijk zijn, ook voor personen met een rolstoel of rollator. De randen van het pad verhogen zorgt ervoor dat de rolstoel niet naast het pad terecht kan komen. Leuningen in de tuin kunnen dan weer helpen bij evenwichtsstoornissen of mobiliteitsproblemen.
Voorzie rustplekjes
Naast de verhoogde moestuin kunnen zitplaatsen voorzien worden, eventueel met krukjes of bankjes, zodat zorgvragers zittend in de moestuin kunnen werken (eventueel ook rolstoelgebruikers).
Handig en gepast tuingereedschap
Een schoffel met een lange steel is bijvoorbeeld handig voor rechtop tuinieren, maar niet als je zittend tuiniert. In dat geval is een schepje of een korte schoffel meer geschikt.