Citeren als:

Herlinde Dael , Catherine De Vos & Steff Briers (2022). Een veldboeket plukken. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Een bloemenweide, een bloemrijk graslandje of een vaste plantenborder zorgen elk jaar opnieuw voor een prachtig kleurenpalet waar iedereen volop van kan genieten, zowel buiten in de tuin als van binnenuit door ramen die zicht bieden op het groen. Ook heel wat insecten genieten mee van dit stukje biodiversiteit.

Bloemenweides en vaste plantenborders bieden de mogelijkheid om bloemen te plukken en er een boeket mee samen te stellen. Hierbij kan gekozen worden voor een eerder strak en eenkleurig boeket of voor een eerder wild, ongelijk en uit allerlei kleuren bestaande bloemenbos.

In een biodiverse tuin is er een groot aanbod aan bloemen - uit de bloemenweide, bloemrijk graslandje of vaste plantenborder - foto via Pixabay

Naargelang hoe deze activiteit wordt ingevuld kan het doel vooral natuurbeleving en rust en geborgenheid zijn. Of de klemtoon kan eerder liggen op herwinnen van zin- en betekenisgeving of sociale interactie. Maar evenzeer kan door middel van deze activiteit (ook) gewerkt worden aan oog- handcoördinatie en aan fijnmotorische vaardigheidstraining (met snoeischaar aan de slag gaan).

Zorgvragers kunnen alleen of in groep bloemen plukken in de tuin en er een boeket mee maken. Of enkele zorgvragers kunnen bloemen plukken, waarna anderen er mee aan de slag gaan om boeketten samen te stellen, die eventueel een plaatsje kunnen krijgen binnen de zorgvoorziening. Verschillende studies tonen immers aan dat kamerplanten een positief effect hebben op het welbevinden en de gezondheid van mensen. Ook binnen zorgvoorzieningen gaan deze effecten veelal op. Een veldboeket is een fijne manier om de natuur binnen te brengen in de zorgvoorziening en een plantrijke binnenruimte brengt daarnaast ook een huiselijk gevoel met zich mee. Bloemen van de bloemenweide brengen bovendien niet alleen kleur en variatie binnen, ze zorgen vaak ook voor een frisse en natuurlijke geur.

Een mooie invulling hiervan is een veldboeket te plukken en iemand uit de voorziening ermee te verrassen of “in de bloemetjes te zetten”. In WZC Curando in Beernem bijvoorbeeld krijgt elke nieuwe bewoner een boeketje bloemen uit de tuin op de kamer bij aankomst.

Hoe verzorg je een veldboeket het best?

  1. Snij de stengels steeds schuin af met een mesje of een snoeischaar.
  2. Ververs het water om de twee dagen.
  3. Een boeket bloemen houdt niet van te veel zonlicht – zet de bloemen dus beter niet aan een raam dat zuidelijk georiënteerd is.
  4. Vermijd dat bladeren het water raken.

Zelf geen bloemenweide of vaste plantenborder? Misschien is er een pluktuin in jouw buurt.

Pluktuinen in Limburg

Vorige Volgende