Bibliotheek

Water in het biodivers zorggroen

10 april 2022

Citeren als

Leen Vanthuyne, Stefanie Delarue & An De Schrijver (2022). Water in het biodivers zorggroen. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Water brengt een tuin tot leven. Het reflecteert de zon en brengt zo meer licht in de tuin. Op hete dagen zorgt het ook voor afkoeling van de lucht. Water zorgt voor afwisseling in de tuin en brengt een volledig nieuw spectrum aan biodiversiteit met zich mee. In water kan ‘geprutst’ worden, beestjes zoeken en beestjes observeren. Water in de tuin heeft o.a. daardoor vermoedelijk ook een positief effect op de gezondheid en het welzijn van mensen. 

Biodiverse tuinen kunnen jonge mensen terug dichter brengen bij de natuur. Foto Rollin Verlinde via Vildaphoto

Een waterpartij – zoals een vijver, poel(tje) of waterteil – vormt een thuis voor een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Deze verscheidenheid vertaalt zich in een hoge mate van natuurbeleving die helend kan werken voor het fysiek en mentaal welzijn. Onderzoek toont aan dat het kijken naar of omringd zijn door natuurlijke elementen positieve emoties en gevoelens van kalmte en gemoedsrust met zich meebrengen.  

Specifiek over het effect van water in de vorm van vijvers, poelen en kleine waterelementen op gezondheid is echter nog maar weinig onderzoek beschikbaar. Maar toch kan je verwachten dat er een effect is. Denk maar aan de wind die kleine golfjes over het oppervlak maakt, schrijvertjes die over het water scheren, een salamander die naar lucht komt happen en libellen die over het water zweven. Fascinerend om dit allemaal te observeren. Water zien, horen of voelen, heeft de kracht om onze hartslag en hersenactiviteit te vertragen en ontspant zo ons lichaam en kalmeert ons hoofd. Om die reden zijn wellnesscentra en spa’s ook zo populair: hier staat alles in het teken van water en ontspannen 

Volgens de Vlaamse Verordening Hemelwater is het in kader van de klimaatproblematiek bij nieuwbouwprojecten verplicht om een regenwaterput te installeren en een infiltratiezone aan te leggen. Een opgave die best van in het begin van het ontwerpproces wordt meegenomen. Wadi’s worden daardoor meer en meer populair. We pleiten ervoor om biodiversiteit volwaardig op te nemen in de plantensoortenkeuze van wadi’s. Dat zorgt weer voor win-wins, tussen biodiversiteit en klimaat deze keer.  Zie ook “Ontwerp en soortenkeuze voor wadi’s“. 

Vorige Volgende