Citeren als:

Tuur Portier & An De Schrijver (2022). Sint-Jacobsvlinder, de vlinder die niet eet. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

De Sint-Jacobsvlinder is een nachtvlinder van de familie van de spinneruilen. Sint-Jacobsvlinder is een prachtige vlinder, te herkennen aan de rode streep en twee rode bollen op donkere vleugels. Ze lijkt sterk op de Sint-Jansvlinder, maar die heeft zes rode stippen op de vleugels.  Deze nachtvlinder is zowel dag – als nachtactief, maar ze behoort tot de nachtvlinders, die te herkennen zijn aan het ontbrekende knopje op de antennen. In dit artikeltje kom je meer te weten over deze mooie vlinder.

Sint-Jacobsvlinder is een dagactieve nachtvlinder. De soort is goed herkenbaar door zijn zwart-rode kleur, met rode streep op de vleugels en twee rode bollen. Foto via Biopix

Levenscyclus

Sint-Jacbosvlinder kent een vrij normale levenscyclus. Na paring legt een vrouwtje zo’n 300 gele eitjes, die na twee weken verkleuren en zilvergrijs worden. De eitjes worden gelegd onderaan het blad van de inheemse plantensoort Sint-Jacobskruid. De rups is hier volledig afhankelijk van! Ze eteb eerst van de onderkant van de bladeren, later ook van de stengel. Deze periode waarin de larven ongelooflijk vraatzuchtig zijn, duurt van juli tot september. Daarna verpoppen ze in een cocon. Dit duurt lang: negen maanden van september doorheen de volledige winter tot het ontpoppen in april/mei. In die tijd verliest het insect ongeveer een derde van zijn lichaamsgewicht!

Voedsel

De rups eet bladeren en stengels van Jacobskruiskruid, maar ook van andere soorten kruiskruid en Boerenwormkruid. Door z’n grote vraatzucht wordt de vlinder regelmatig ingezet ter bestrijding van Jacobskruiskruid, omdat soort, wanneer het als droge plant in hooi voorkomt, giftig is voor grazers. Volwassen vlinders hebben geen roltong en kunnen dan ook geen nectar snoepen.

De rupsen van de Sint-Jacobsvlinder zitten vol met toxische alkaloiden van het Jacobskruiskruid waar hij zich mee volvreet. Deze giftige stoffen gaan ook over in de volwassen vlinder, waardoor die giftig zijn en niet gegeten wordt door vogels en overdag zonder gevaar kan rondvliegen. Foto via Pixabay

Waar en wanneer kan je Sint-Jacobsvlinder spotten?

Van half april tot augustus kan je het Sint-Jacobsvlindertje te zien krijgen. Doordat Boerenwormkruid en Sint-Jacobskruid steeds meer verspreid raken in het Vlaamse landschap, zijn de vlinders niet langer enkel verbonden aan de duinen. De Sint-Jacobsvlinder is te vinden in graslanden, tuinen en parken.

Wist je

dat Sint-Jacobsvlinders giftig zijn voor prooidieren zoals vogels en vleermuizen?  Ze slaan de giftige alkaloïden uit hun lievelingseten, het Sint-Jacobskruid, op in hun lichaam. 

Vorige Volgende