Bibliotheek

Pesticiden en biodiversiteit

10 april 2022

Citeren als:

Jan Mertens & An De Schrijver (2022). Pesticiden en biodiversiteit. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Eigenlijk is het heel eenvoudig: in een biodiverse tuin mikken we op zo veel mogelijk verschillende soorten, en pesticiden zijn net bedoeld om organismen te doden of te verjagen. Dus: het gebruik van pesticiden past moeilijk in een biodiverse tuin. We rekenen net op de complexiteit van het voedselweb om plaaginsecten zoals bladluizen in toom te houden. Als plantensoorten op de juiste plek staan, én op een minder bemeste bodem, zijn ze vanzelf ook al minder gevoelig aan bijvoorbeeld bladluizen. Vaak moet je gewoon even geduld hebben en verdwijnen ze vanzelf.

Er is heel veel literatuur over de negatieve effecten van pesticiden op biodiversiteit en het is onbegonnen werk hier een overzicht van te geven. Belangrijk om te vermelden is : 

  • pesticiden hebben zowel een rechtstreeks als onrechtstreeks effect. Dat wil zeggen dat ze een direct effect hebben op de soort die je weg wil, maar omdat deze soorten ook gelinkt zijn aan andere soorten (doordat ze gegeten worden, andere soorten onder controle houden of wegconcurreren enz) hebben ze ook op die soorten een indirect effect. In een biodiverse tuin heb je doorsnee een complex voedselweb. Haal er schakeltjes van tussen, en het loopt fout. 
  • mensen nemen meer en meer hun toevlucht tot alternatieve middelen: zout, azijn, bleekmiddel,… Maar ook deze middeltjes hebben een negatief effect
  • pesticiden kunnen zich verspreiden via bv lucht en grondwater. Omdat tuinen klein zijn is juiste dosering niet altijd makkelijk. 

Insecten die plagen beheersen komen in een biodiverse tuin helemaal vanzelf

Vorige Volgende