Citeren als:
An De Schrijver, Stefanie Delarue & Jan Mertens (2022). Onze favoriete knol- en bolgewassen. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.
In dit artikel geven we onze lijst met favoriete knol- en bolgewassen. Vooraleer je naar je lokale kwekerij trekt, maak je wel best wat huiswerk. Je moet weten wat de textuur is van je bodem, de vochtigheid en de lichtomstandigheden van de plek waar je de bloembollen of knollen wil. Het is niet zo moeilijk, volg gewoon ons overzichtelijk stappenplan of laat je bijstaan door een specialist.
Hoe hebben we deze soorten gekozen?
Het fundament van een tuin wordt gevormd door de planten, want zij vormen de basis van het voedselweb, de zogenaamde basislaag van de tuin. Maak je een slimme plantenkeuze, dan komt de overige biodiversiteit aan soorten als pimpelmeesjes, boomblauwtjes, groene sabelsprinkhanen en lieveheersbeestjes helemaal vanzelf. Zo ontstaat er een complex en stabiel ecosysteem van eten en gegeten worden, waar geen ruimte is voor plaaginsecten zoals bladluizen (althans niet in die mate dat het echt plagen worden, want uiteraard leven er bladluizen in elke biodiverse tuin! Ze zijn het voedsel voor o.a. lieveheersbeestjes).
In het kader van een biodiverse tuin kiezen we voor soorten die inheems, neo-inheems of al lang ingeburgerd zijn. Inheemse soorten zijn soorten die hier al heel lang van nature aanwezig zijn. Ingeburgerde soorten werden hier geïmporteerd door de mens, doen het hier goed en hebben doorheen de tijd bewezen van niet invasief te worden. Neo-inheemse soorten zijn soorten uit de zuidelijke regio’s van Europa, soorten dus die beter zijn aangepast aan warmere temperaturen. We pleiten niet voor het gebruik van uitheemse soorten (uit andere continenten dan Europa), enerzijds vanuit het voorzichtigheidsprincipe (ze kunnen altijd invasief worden), anderzijds omwille van hun mindere waarde voor de biodiversiteit. Ze leveren vaak wel lekkere nectar, maar qua waardplant en dus qua ondersteuning van de biodiversiteit zijn ze veel minder interessant. Je leest er nog meer over in onze andere artikels op deze website. De linken ernaartoe vind je onderaan deze pagina
De lijst met onze favoriete soorten is een eigen selectie van soorten die inheems, neo-inheems of al lang ingeburgerde cultuursoorten zijn en een bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit en de belevingswaarde van zorgtuinen. De lijst is geen volledige lijst van àlle mogelijke soorten, het zijn soorten waar we als team fan van zijn en die we graag promoten voor gebruik in biodiverse zorgtuinen.
In een zorgcontext of in scholen kan het bij jonge kinderen of sommige kwetsbare groepen wel gebeuren dat er van bladeren of bloemen gegeten wordt. Als hiervoor risico bestaat is het best om de gekozen soorten te controleren op hun giftigheid. Dat kan o.a. via dit document op de website van van de plantentuin van Meise.