Citeren als:
Sanne Van Den Berge (2022). Wat is het verschil tussen het weer en het klimaat? Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl
Het klimaat wordt soms verward met het weer. Het klimaat verschilt van het weer omdat het over een lange periode wordt gemeten, terwijl het weer van dag tot dag of van jaar tot jaar kan veranderen.
Het klimaat van een gebied omvat seizoensgebonden temperatuur- en regenvalgemiddelden en windpatronen. Verschillende plaatsen hebben verschillende klimaten. In de woestijn heerst bijvoorbeeld een droog klimaat omdat er gedurende het jaar weinig water valt, zoals regen of sneeuw. Zo zijn er ook tropische klimaten, die heet en vochtig zijn, en gematigde klimaten, die warme zomers en koelere winters hebben.
In België heerst een gematigd klimaat, maar ook in ons land bestaan er bescheiden klimatologische verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië waardoor we het klimaat nog verfijnder kunnen omschrijven. Vlaanderen heeft een maritiem klimaat met gemiddelde dagtemperaturen van ongeveer 3 en 17 °C in respectievelijk januari en juli. In Wallonië vinden we een meer subcontinentaal klimaat met gemiddelde dagtemperaturen van ongeveer 1 en 16 °C in respectievelijk januari en juli. De jaarlijkse neerslag is ongeveer 750 mm in het noorden en meer variabel in het zuiden, lokaal variërend van 700 tot 1500 mm. Neerslag komt regelmatig voor het hele jaar door.