Citeren als:
Herlinde Dael, Catherine De Vos & Steff Briers (2022). Brandnetelsoep maken. Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl
Brandnetels zijn een superkruid met veel vitaminen en mineralen. De zaadjes worden gezien als superfood, heel gezond! Verschillende rupsen van vlinders hebben deze plant ook als waardplant. Een heel veelzijdige plant dus.
Het blad van de brandnetel kan je ook opeten door het blad zo op te krullen dat de haartjes binnenin zitten. Wie durft?
Word je toch geprikt, kijk dan eens in de buurt van de brandnetel naar hondsdraf of weegbree. Kneus het blad en wrijf het over de geraakte plek op je lichaam.
Deze activiteit is een goede activiteit om in groep te doen. Trek er samen op uit om brandnetels te plukken. Kijk, proef, ruik, voel de natuur terwijl je dit doet. Er is zoveel om ons over te verwonderen in de natuur. Het is aan ons om te ontdekken.
Na de inspanning kun je samen van dat lekkers van de natuur genieten.
Benodigdheden:
- 500 gram brandnetels
- Klontje boter of scheut olie
- Één ui
- Één teentje look
- Zout, peper, oregano
- Grote kom
- Mixer
Stappenplan (bron: 366 tips voor de biodiversiteit)
- Pluk 500 gram brandnetels. In de lente neem je jonge scheuten, in de zomer de nieuwe bladeren bovenaan.
- Was de bladeren en laat ze uitlekken.
- Fruit de bladeren in een pan met een klontje boter of olie, fijngehakte uit, look, zout, peper en oregano.
- Overgiet alles met een liter bouillon.
- Als je wat dikkere soep wil, kan je stukjes aardappel toevoegen.
- Laat de soep 10 tot 15 minuten koken.
- Mix de soep.
- Je kan er nog room of croutons aan toevoegen.
Tips en variaties
- Zorg ervoor dat je de brandnetels plukt uit een ‘propere’ berm. Dus geen berm met veel autoverkeer of hondenpipi.
- Jonge brandnetels kun je klaarmaken als spinazie of verwerken in een omelet, puree, …
- Naast soep kan je van de gedroogde bladeren ook thee maken.