Advies
Zorg en biodiversiteit samenbrengen betekent een winst voor mens en natuur, en dit zowel voor zorgvoorzieningen, scholen, bedrijven als burgers. Op onze website vind je heel wat info en concreet advies over biodivers zorggroen.
Ben je een zorgvoorziening, school of bedrijf met interesse in biodiversiteit en aandacht voor het welzijn van bewoners, patiënten, scholieren of personeel, maar weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Dan kan je bij ons terecht.
Advies op maat
We delen graag onze interdisciplinaire kennis over de groentechnische kant en het welzijnsaspect van groene buitenruimtes. We adviseren, specifiek voor jouw situatie, over zowel ontwerp, aanleg en beheer als over het gebruik van groen en biodiversiteit.
Ruimtelijk en groentechnisch advies
Welke ingrepen zijn passend, haalbaar en betaalbaar voor de buitenruimte van jouw zorgvoorziening, school of bedrijf?
Implementeren in de werking
Hoe kan je groen en biodiversiteit implementeren in activiteiten, therapie en/of de dagelijkse werking van jouw zorgvoorziening, school of bedrijf?
Steun voor het realiseren
Bij welke experten en instanties kan je terecht voor financiële ondersteuning of technische realisatie van jouw ambities voor biodiversiteit en welzijn van je zorginstelling, school of bedrijf?
Veelgestelde vragen
Is een klimaatvriendelijke tuin een bos?
Als we denken aan een klimaatvriendelijke tuin, dan denken we natuurlijk meteen aan het planten van bomen. Maar een klimaatvriendelijke tuin is volgens ons meer dan een tuin met bomen. Een tuin hoef je heus niet om te vormen tot een bos om klimaatvriendelijk te zijn. Maar wat doen we dan best wel? En wat betekent dat eigenlijk, een klimaatvriendelijke tuin? We leggen het uit in onze artikels ‘een klimaatvriendelijke tuin hoeft geen bos te zijn‘ en ‘stappenplan naar een klimaatvriendelijke tuin’.
Een klimaatvriendelijke tuin hoeft geen bos te zijn! Maar wat dan wel?Hoe zorg je dat het zorggroen uitnodigt om er actief gebruik van te maken en er in te bewegen?
Een ideale zorgtuin wordt niet alleen passief beleefd (‘being’), maar heeft ook ruimte voor actieve beleving (‘doing’). Door de buitenruimte van de zorginstelling ook (deels) in te richten als gebruiksgroen, kan men die zorgtuin ook op andere activerende manieren gaan benutten: zowel mentaal, fysiek als sociaal. Hierdoor wordt de tuin meer toegeëigend en zal hij een grotere rol gaan spelen in de mentale leefwereld van de gebruikers. In ons artikel ‘activerend ontwerp‘ leggen we het uitgebreid uit.
Activerend ontwerpWaarom is een biodiverse tuin nog beter dan een gewone tuin voor onze gezondheid?
Een van de conclusies van ons project is dat het biodivers inrichten van groene ruimtes naast goed voor de biodiversiteit ook in de meeste gevallen voor de mens een meerwaarde is. En daar zien we verschillende redenen voor. Hoe biodiverser een omgeving, hoe restoratiever die omgeving kan zijn – fascinerende ervaringen leiden onze aandacht af en doen ons zo makkelijker herstellen van stress. Anderzijds is biodivers groen ook versterkend omdat het stimuleert tot fysieke activiteit, sociaal verbindend is én ons mentale en psychologisch welzijn ondersteunt.
Lees er meer over in ons artikel ‘Groen doet goed, biodivers nog beter‘.
Groen doet goed, biodivers nog beter!Wat is het verschil tussen een gewone tuin en een zorgtuin?
Een zorgtuin is een tuin die zorg ondersteunt. Dat wil zeggen dat een zorgtuin een aanvulling is om herstel te versnellen of alleszins probeert negatieve stimuli te verzachten. Verder is het de tuin die sociale ondersteuning biedt of versterkt, die fysiek niet schadelijk is, maar eerder een heilzame taak heeft zoals het verzekeren van gezonde lucht of het stimuleren van beweging. Een zorgtuin maakt niet noodzakelijkerwijs deel uit van een voorziening, maar kan uiteraard goed passen bij het programma van zorgvoorzieningen, zoals woonzorgcentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra, dagcentra voor mensen met een beperking, enz. We leggen het uitgebreider uit in ons artikel ‘wat is een zorgtuin/therapeutische tuin?‘.
Wat is een zorgtuin/therapeutische tuin?