Plant van de maand augustus – Jacobskruiskruid

Citeren als:

An De Schrijver (2024). Plant van de maand augustus: Jacobskruiskruid! Website Biodivers Zorggroen HOGENT. www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl.

Jacobskruiskruid (Senecio jacobaea) is een nectarkampioen en zo een echte topplant voor bloembezoekers. Vele dieren zoals de Sint-Jacobsvlinder gebruiken deze soort ook als waardplant. Voor varkens, paarden en runderen is Jakobskruiskruid echter zeer giftig. Konijnen, schapen en geiten zijn minder gevoelig. De plant bevat een zevental alkaloïden, een grote groep van natuurlijke verbindingen die vooral in planten voorkomen.

Deze alkaloïden zitten in de hele plant. De bloemen, de bladeren, de stengels, … zelfs de zaden zijn giftig. Wanneer een dier een hoge dosis Jacobskruiskruid verorbert krijgt de lever zoveel gif te verwerken dat het snel kan sterven door levernecrose. Een groot deel van de levercellen sterft daardoor af, en het dier kan binnen de week doodgaan. Als het dier nog kan herstellen zal de lever toch beschadigd blijven. De lever functioneert nog wel, maar veel slechter dan daarvoor. Dieren verliezen gewicht, hebben een slechte eetlust, constant dorst, vermageren, hebben diarree en sterven vaak na een tijd.

Wanneer deze soort in de wei groeit wordt deze gemeden door dieren. De smaak is bitter. Geen gevaar dus in verse toestand. Maar als de soort in hooi of in de kuil terecht komt verliest ze haar typische smaak, geur en kleur. Dieren herkennen de giftigheid dan niet meer.

Jacobskruiskruid komt vaak voor daar waar de bodem verstoord is, bijvoorbeeld na een droge zomer, of nadat de bodem vertrappeld werd door vee.

Heb je Jacobskruiskruid in de tuin, dan kan je vaak ook de rupsen van de Sint-Jacobsvlinder spotten. Prachtige geel met zwart gestreepte rupsen waaruit nog mooiere vlinders verschijnen.

Niet van eten dus, want ook voor de mens giftig, maar wel vlinders spotten!

Volgende