Bibliotheek

Hoe samenleven met grote zoogdieren?

26 maart 2022

Citeren als:

Sanne Van Den Berge (2022). Hoe samenleven met grote zoogdieren? Website Biodivers Zorggroen HOGENT, www.biodiverszorggroen.be en www.biodiverszorggroen.nl

Grote zoogdieren zijn terug van weggeweest in Vlaanderen. Vos, Wolf, Steenmarter en Boommarter zijn elk op zich fascinerende dieren, maar met hen samenleven is niet altijd evident. In dit artikel gaan we dieper in op hoe we dat toch kunnen proberen.

Steenmarters zijn superschattige dieren. Maar het zijn roofdieren, en ze houden van een eitje en ook van een kip. Ze kunnen je dan ook erg boos maken als ze in je kippenhok terecht komen. Voor de gemoedsrust van jezelf (en van Steenmarter) is het beter je hok goed af te sluiten. Foto Rollin Verlinde via Vildaphoto

Een van de meest gekende ongewenste interacties tussen de grotere roofdieren en de mens, zijn de bezoeken in het kippenhok (vos, steenmarter) en op de schapen- of koeienweide (wolf) waarbij huisdieren of vee ten prooi vallen aan de wilde predators. Deze ‘problemen’ zijn niet nieuw, in die zin dat ze al eeuwenlang gekend zijn en we inspiratie kunnen halen uit ons eigen verleden hoe onze huisdieren beter te beschermen, of uit de technieken gebruikt in onze buurlanden. Ook in Vlaanderen werd hier al heel wat werk rond verricht en werd bestaande informatie en tips en tricks vlot raadpleegbaar gemaakt om het samenleven met de steenmarter, vos en wolf gemakkelijker te maken.

Zo werkte Natuurpunt samen met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en nog heel wat andere partners een website uit waarop je informatie kan inwinnen over hoe (niet) samen te leven met de steenmarter. Onder de rubriek ‘steenmarter in de tuin’ kan je de tips en tricks lezen hoe kippen en andere huisdieren te beschermen tegen een bezoekje van een hongerige steenmarter.

Op de website ‘Slimmer dan de vos’ van Natuurpunt en ‘Bescherm je kippen tegen vossen’ van Velt lees je hoe je een kippenren ‘fox proof’ kan maken. Om je weide ‘wolf proof’ te maken verwijzen we naar de website van Wolf fencing, een samenwerking tussen WWF, Natuurpunt en Natagora.

Een kippenhok waarvan het deurtje 's avonds automatisch of manueel wordt afgesloten is een perfecte bescherming tegen vos en steenmarter. Of je kan ook andere hulp inroepen natuurlijk! Foto via Pixabay

Steenmarter kan naast een bezoekje brengen aan je kippenhok, ook je zolder uitkiezen als nest- of rustplaats, wat kan leiden tot geurhinder, lawaaihinder en bijtschade. Ook in de auto kan Steenmarter bijtschade aanrichten. Op de website www.steenmarter.be lees je in de rubrieken ‘Steenmarter in huis’ en ‘Steenmarter in de auto’ hoe je kan zorgen dat hij verhuist (indien gewenst), en hoe je kan voorkomen dat een steenmarter in je huis of auto binnendringt.

Omdat Steenmarter (net als alle roofdieren) een territoriaal dier is, zal hij echter in de buurt op zoek gaan naar een nieuw onderkomen. Je kan daarom overwegen om een alternatieve rustplaats te voorzien; lees er meer over in dit natuurbericht.

Vorige Volgende