Plant van de maand oktober – Spork!

Spork, sporkehout, vroeger ook wel vuilboom genoemd (Frangula alnus) is een toffe gemakkelijke heester die past op zowel droge als natte bodems. Ze wordt niet echt aangeplant omwille van haar sierwaarde, maar ecologisch is ze een topsoort!

De soort is echt geweldig omdat ze van mei tot in september bloeit en tegelijkertijd ook dus bessen heeft. Dat is de max voor allerlei soorten vlinders, wilde bijen en vogels.

Spork is ook een waardplant voor toffe vlindersoorten als Groentje, Boomblauwtje en Citroenvlinder. Zij leggen hun eitjes op Spork en de rupsen eten van de blaadjes. Het volgende jaar fladderen er dan nieuwe exemplaren van deze soorten in je tuin. Groentje is wel een vrij zeldzame soort in Vlaanderen, en komt vooral voor in de Kempen. Boomblauwtje en Citroenvlinder zijn algemenere soorten.

De bessen zijn voor de mens onsmakelijk en een beetje giftig. Zowel de bessen als de schors werden vroeger als laxeermiddel gebruikt. De twijgen werden vroeger in de imkerij gebruikt als spijlen om de bijen van daaruit hun raten te laten bouwen. Zo waren ze makkelijker uit de bijenkast te halen. In het Fries heet Spork ook Bijspilehout.

An & Stefanie

PS: Bekijk zeker de lijst met onze favoriete heesters!

Vorige Volgende